Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Francúzska agentúra AFP zažalovala platformu X za zneužívanie autorských práv

Elon Musk Zobraziť galériu (2)
Elon Musk (Zdroj: SITA/Ludovic Marin/ Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Francúzska tlačová agentúra AFP v stredu na súde zažalovala americkú spoločnosť X (donedávna Twitter) za údajné porušovanie autorských práv.

 AFP chce prostredníctvom žaloby od sociálnej platformy X získať údaje, na základe ktorých by odhadla primeranú výšku odškodnenia za obsah zverejnený na tejto platforme.Mediálne spoločnosti dlhodobo argumentujú, že sociálnym platformám pridávajú hodnotu svojimi článkami a obrázkami, a teda by mali byť za tento obsah platené.

Elon Musk, druhý najbohatší človek na svete, generálny riaditeľ a majiteľ spoločnosti Tesla.
Zobraziť galériu (2)
Elon Musk, druhý najbohatší človek na svete, generálny riaditeľ a majiteľ spoločnosti Tesla.  (Zdroj: SITA/AP/Ludovic Marin)

Túto snahu podporila aj Európska únia v roku 2019 v podobe zákona, ktorý umožňuje vyplácanie poplatkov za zdieľanie obsahu. Spoločnosti Google a Facebook nakoniec súhlasili s vyplatením niektorých francúzskych médií. AFP však obvinila spoločnosť X, ktorú vlastní miliardár Elon Musk, že sa odmietla podieľať na diskusiách vyplývajúcich z európskej legislatívy.

Spoločnosť X sa k žalobe bezprostredne nevyjadrila

"Agentúra bude naďalej využívať vhodné právne prostriedky v spolupráci s každou príslušnou platformou, aby zabezpečila spravodlivé rozdelenie hodnoty vytvorenej zdieľaním spravodajského obsahu," uvádza sa vo vyhlásení AFP. Spoločnosť X sa k žalobe bezprostredne nevyjadrila.

Viac o téme: ZneužívanieŽalobaAutorské právaFrancúzskoXTwitterAFPElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu