Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pokrytectvo najhrubšieho zrna: Muž celé dni hlásal zbožné hodnoty, no nakoniec ho prichytili pri TOMTO!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

TEHERÁN - V Iráne bol kvôli sexuálnemu videu postavený mimo služby činiteľ, ktorého úlohou bolo presadzovať islamské hodnoty, píše spravodajský web BBC. Iránske úrady sa od veci dištancovali s tým, že o údajnom správaní dotyčného predtým nevedeli. Vec ale vyšetrujú.

Video zverejnené na internete zrejme zachytáva vrchného predstaviteľa pre kultúru a islamskú náuku v provincii Gílán Rezu Caghátího pri sexe s iným mužom. Ich identita ani pravosť videa zatiaľ nebola overená, píše BBC.

archívne video Dúhový Pride v Bratislave 2023

Dúhový Pride v Bratislave 2023 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Homosexualita je v Iráne nezákonná

Caghátí bol ale medzitým odvolaný z funkcie, zatiaľ čo úrady vec vyšetrujú.Homosexualita je v Iráne nezákonná a osoby patriace ku komunite LGBT+ čelia hrozbe obťažovania, zneužívania a ďalšieho násilia.

Video, ktoré sa hojne rozšírilo na sociálnych sieťach, vyvolalo na internete rozruch. Caghátí je zakladateľom kultúrneho centra zameraného na zbožnosť a hidžáb, čo je moslimský šat, ktorý musia ženy v Iráne nosiť povinne na verejnosti.

Hrozí až trest smrti

Iránsky minister kultúry Mohammad Mehdí Esmáílí v sobotu uviedol, že pred zverejnením videa o Caghátom neboli žiadne negatívne správy. Niektorí s odvolaním sa na Caghátího odvolanie z funkcie poukázali na rozdielne zaobchádzanie s iránskymi úradníkmi v prípade obvinenia z trestného činu v porovnaní s komunitou LGBT+ alebo ženami, ktoré nedodržiavajú islamské pravidlá.

Pokrytectvo najhrubšieho zrna: Muž
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa iránskeho práva, ktoré vychádza z islamského práva šaría, sú vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia považované za trestný čin, za ktorý hrozí až trest smrti. Tento prísny trest sa používa len zriedka, ale komunita LGBT+ v krajine čelí každodennej diskriminácii.

V Iráne sú ženy prísne trestané aj za nenosenie hidžábu

V septembri vypukli celoštátne protesty proti jeho povinnému noseniu, ktoré vyvolala smrť 22-ročnej Mahsy Amínovej. Tá zomrela tri dni po tom, ako ju zadržala iránska mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel, podľa ktorých si ženy musia zahaľovať vlasy.

Iránski predstavitelia po zverejnení sexuálnej nahrávky na sociálnych sieťach spočiatku mlčali. Oddelenie kultúry a islamského poradenstva v Gílane však nakoniec 22. júla vydalo vyhlásenie, v ktorom sa zmieňuje o "podozrivom prešľape riaditeľa islamského poradenstva v Giláne". Doplnilo, že prípad bol "odovzdaný na dôkladné posúdenie súdnym orgánom", a varovalo pred zneužitím videa na "oslabenie čestného kultúrneho frontu islamskej revolúcie".

Video bolo pôvodne nahraté protištátnym kanálom Radio Gílán na sociálnu sieť Telegram. Šéfredaktor kanála Pejmán Behbudí v tejto súvislosti uviedol, že mieni naďalej "odhaľovať korupciu medzi predstaviteľmi režimu".

Viac o téme: VideoOdvolanieúradyIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu