Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Potvrdili sa najhoršie obavy! Pád záchranného lietadla v Grécku neprežili dvaja piloti, desivé detaily osudnej chvíle

Po páde záchranného lietadla na ostrove Evia prišli o život piloti gréckeho letectva Christos Moulas (†34) a Pericles Stefanidis (†27).
Po páde záchranného lietadla na ostrove Evia prišli o život piloti gréckeho letectva Christos Moulas (†34) a Pericles Stefanidis (†27). (Zdroj: Twitter/EPT/Acerakis)

EVIA – Požiar, ktorý zúri v týchto dňoch aj na gréckom ostrove Evia, si vyžiadal životy dvoch skúsených pilotov v službách gréckeho letectva. So záchranným lietadlom sa snažili uhasiť požiar pri meste Karystos. Ich lietadlo sa však zachytilo o konár stromu a následne padlo k zemi.

archívne video

Požiare na Rodose (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Podľa prvotných informácii bezprostredne po havárii, ktorá sa stala na gréckom ostrove Evia vo včerajších hodinách krátko pred 15:00, nebol ešte známy stav posádky. Záchranné lietadlo Canadair CL-215 vypustilo vodu na požiar, no počas následného manévru sa pravé krídlo zachytilo o strom a piloti stratili nad ním kontrolu. Stroj začal padať k zemi a havárii sa už nedalo zabrániť. Neskôr sa potvrdil najhorší scenár. Pri havárii prišli o život dvaja piloti. 

Podľa gréckeho Newpost boli na palube CL-215 veliteľ letky Christos Moulas (†34) a poručík vzdušných síl Pericles Stefanidis (†27). Podľa expertov došlo pri kontakte so stromom k porušeniu pravého krídla, čím sa zvýšil jeho sklon a od tej chvíle už bolo neovládateľné. Po následnom páde lietadla pri meste Karystos bolo vidieť veľký výbuch a plamene. 

Trojdňový smútok

Canadair CL-215 bolo jedno z najstarších modelov gréckeho letectva. Lietadlo nemalo zabudovaný žiadny systém na katapultovanie. V posledných chvíľach pred haváriou piloti vedeli, že zomrú. "Prežívame obrovský smútok nad ich stratou," povedala a po telefóne vyjadrila úprimnú sústrasť aj náčelníkovi gréckych vzdušných síl, maršálovi Themistoklisovi Bouroliasovi. V gréckych ozbrojených silách bol vyhlásený trojdňový smútok.

Minister obrany Nikos Dendias uviedol, že ich smrť je dôkazom, aké riskantné a náročné úlohy musia piloti podniknúť v boji s lesnými požiarmi. Okrem toho dodal, že "bojovníci v prvej línii sú nesmierne obetaví". 

Európski lídri

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová tiež vyjadrila svoju sústrasť nad stratou "týchto obetavých pilotov". Európsky komisár pre krízový manažment Janez Lenarcic napísal, že smrteľná nehoda je "najhoršou pripomienkou toho, ako sa záchranné tímy a dobrovoľníci vystavujú nebezpečenstvu, aby ochránili nás a prírodu".

Francúzsky prezident Emanuel Macron povedal, že celé Francúzsko súciti s príbuznými padlých pilotov, ich známymi aj gréckym ľudom. Okrem toho vyjadril podporu hrdinom v Grécku, vo Francúzsku a všade tam, kde každoročne nasadzujú svoje životy v boji proti lesným požiarom.

Podobné vyhlásenie prišlo aj od tureckého ministra obrany Yaşara Gülera, ktorý súciti s gréckym ľudom a sústrasť vyjadrila aj prezidentka Cypreskej republiky Nikosa Christodoulidesová.

Viac o téme: PilotiNehodaTragédiaSmrťPožiareGréckoEviaChristos MoulasKarystosCanadair CL-215Zachranné lietadloPericles Stefanidis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu