Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ohnivé peklo nechce prestať, v plameňoch je už aj európska krajina: Veľký požiar hasia v Portugalsku!

Požiare prepukli aj v Portugalsku. Zobraziť galériu (8)
Požiare prepukli aj v Portugalsku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca, )

LISABON/DUBROVNÍK - Stovky hasičov bojujú s požiarmi v Portugalsku a Chorvátsku, kde sa plamene priblížili až na 12 kilometrov k Dubrovníku. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej boli v oboch krajinách nasadené aj hasiace lietadlá. Problém však nenastáva len v týchto krajinách, keďže najnovšie rieši zúrivé plamene už aj Portugalsko!

V Portugalsku požiar v prírodnom parku Sintra-Cascais, ktorý leží západne od Lisabonu, prepukol v utorok okolo 17:00 (18:00 SELČ). S plameňmi bojuje cez 600 hasičov za využitie takmer 190 hasičských vozidiel. Do boja s plameňmi boli nasadené aj lietadlá, ktoré však s príchodom noci museli činnosť prerušiť.

Slovenskí hasiči pokračujú v boji s požiarom na gréckom ostrove Rodos (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Starosta mesta Cascais Carlos Carreiras uviedol, že najväčším problémom sú poryvy vetra s rýchlosťou až 60 km/h. Dodal, že mnoho ľudí už bolo preventívne evakuovaných. "Hasiči robia, čo môžu," povedal Miguel Medeiros, miestny obyvateľ, ktorý ako dobrovoľník pomáhal hasiť.

V najmenej jednej z dedín sa proti ohňu snažia zasahovať aj miestni obyvatelia. "Bojíme sa, že sa to dostane až k domom," povedala 34-ročná Ines Figueiredová. "Snažíme sa pomáhať, ako môžeme, vedierka (s vodou)... ale veľmi to nepomáha," myslí si.

Požiare vypukli už aj v Portugalsku.
Zobraziť galériu (8)
Požiare vypukli už aj v Portugalsku.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

Situáciu v oblasti, odkiaľ zatiaľ nie sú hlásené žiadne zranenia, rovnako ako v Chorvátsku komplikuje silný vietor. "Južný vietor o sile hurikánu v Dubrovníckoneretvanskej župe rozfúkal rozsiahly požiar na voľnom priestranstve pri obci Plat," uviedli chorvátski hasiči. Plat leží asi 15 minút jazdy autom juhovýchodne od Dubrovníka.

Požiare vypukli už aj v Portugalsku.
Zobraziť galériu (8)
Požiare vypukli už aj v Portugalsku.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

Proti požiarom v regióne bojuje okolo 130 hasičov z rôznych častí Chorvátska. Okolo 65 hasičov sa snaží zvládnuť ďalší požiar v oblasti Splitu.

Požiare v Turecku

Tureckí hasiči bojujú s lesným požiarom neďaleko strediska Kemer v obľúbenom turistickom regióne Antalya v južnej časti krajiny. Situáciu komplikujú horúčavy, ktoré sužujú celú oblasť, informovala agentúra Reuters. Úrady podľa agentúry AP preventívne evakuovali desiatku domov a jednu nemocnicu.

Oheň sa v zalesnenej oblasti rozšíril kvôli silnému vetru a nízkej vlhkosti, uviedol vo vyhlásení úrad guvernéra Antalya. Do hasenia sa zapojilo desať lietadiel, 22 vrtuľníkov a viac ako 200 vozidiel. V okolí Kemeru už zhorelo vyše 120 hektárov lesa.

Požiar v Turecku prepukol v čase, keď rozsiahle časti Stredomoria zasiahla intenzívna letná vlna horúčav a s požiarmi sa stretáva niekoľko ďalších krajín. V Alžírsku si oheň vyžiadal 34 obetí a tisíce turistov museli byť kvôli požiarom evakuované okrem iného z gréckeho ostrova Rhodos.

Viac o téme: HasičiObyvateliaPožiarePortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu