Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA po prvý raz uviedli do služby vojnovú loď v zahraničnom prístave

Loď Canberra
Loď Canberra (Zdroj: SITA/AP/Helen Frank)

SYDNEY - Spojené štáty v sobotu uviedli do prevádzky vojnovú loď v austrálskom Sydney. Ide o prvý prípad, keď plavidlo amerických námorných síl vstúpilo do aktívnej služby v zahraničnom prístave, informuje tlačová agentúra Reuters.

Stalo sa tak v čase, keď títo dvaja blízki spojenci posilňujú svoje vojenské väzby v reakcii na narastajúci vplyv Číny v indo-pacifickom regióne. USS Canberra (LCS-30), pobrežná bojová loď triedy Independence, bola slávnostne uvedená do služby na austrálskej námornej základni v prístave v Sydney, čím sa oficiálne pridala k aktívnej flotile amerického námorníctva.

archívne video Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc

Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Loď má aj svoje meno

Loď je pomenovaná po ťažkom krížniku Kráľovského austrálskeho vojnového loďstva (RAN) HMAS Canberra (D33), ktorý potopili pri podpore vylodenia americkej námornej pechoty na ostrove Guadalcanal v roku 1942. "Austrálčania môžu byť hrdí na to, že táto loď, navrhnutá v Západnej Austrálii miestnym priemyslom a pomenovaná po HMAS Canberre, sa prvýkrát v histórii amerického námorníctva uvádza do prevádzky práve tu," uviedol austrálsky minister obrany Richard Marles.

Ceremoniál sa konal uprostred vojenského cvičenia Talisman Sabre, ktoré každé dva roky uskutočňujú Spojené štáty spolu s Austráliou. Cvičenie, ktoré sa koná na rôznych miestach Austrálie počas dvoch týždňov, zahŕňa simulované pozemné a vzdušné boje, ako aj obojživelné vylodenie. Okrem USA a Austrálie sa na ňom tento rok zúčastňujú aj jednotky z Británie, Fidži, Francúzska, Indonézie, Japonska, Južnej Kórey, Kanady, Nemecka, Nového Zélandu, Papuy-Novej Guiney a Tongy. V rámci projektu AUKUS, ktorý bol vytvorený v roku 2021, sa USA a Británia dohodli, že pomôžu Austrálii získať flotilu ponoriek s jadrovým pohonom.

Viac o téme: LoďUSASydney
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu