Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri násilnostiach v Predjordánsku zahynul Palestínčan: Traja utrpeli zranenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NÁBULUS - Izraelská armáda zasiahla vo štvrtok ráno voči ozbrojeným Palestínčanom, ktorí protestovali proti príchodu židovských pútnikov k tzv. Jozefovej hrobke neďaleko predjordánskeho Nábulusu. Zahynul pritom jeden Palestínčan a ďalší traja utrpeli zranenia, informovalo ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra AFP.

Izraelskí vojaci podľa vyhlásenia armády "zaisťovali koordinovaný príchod izraelských civilistov k Jozefovej hrobke", keď na nich zaútočili desiatky "ozbrojených Palestínčanov, ktorí pálili pneumatiky, hádzali výbušné zaradenia a kamene a strieľali na bezpečnostné zložky".

Izraelskí pútnici mali namierené k tzv. Jozefovej hrobke, ktorá sa tradične považuje za miesto posledného odpočinku biblického patriarchu Jozef. V okolí tohto miesta dochádza k pravidelne ku konfrontáciám medzi izraelskými vojakmi zaisťujúcimi bezpečnosť židovských pútnikov. Palestínčania považujú takéto návštevy za provokáciu. 

Pravidelné razie izraelských síl

K najnovšej konfrontácii došlo k čase vyhroteného napätia v Predjordánsku, kde dochádza k pravidelným raziám izraelských síl voči palestínskym militantom, k útokom Palestínčanov na židovských osadníkov a k násilným činom voči palestínskemu obyvateľstvu, ktorých sa dopúšťajú osadníci. Podľa agentúry AP je súčasná úroveň násilností na okupovanom západnom brehu rieky Jordán najhoršia za takmer dve desaťročia. 

Viac o téme: SmrťZraneniePredjordánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu