Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Firma Swatch zažalovala malajzijskú vládu za zhabanie LGBTQ hodiniek

(Zdroj: unsplash.com/Stavrialena Gontzou)

BERN - Výrobca švajčiarskych hodiniek Swatch zažaloval malajzijskú vládu za to, že zhabala hodinky z dúhovej kolekcie oslavujúcej práva LGBTQ komunity. Spoločnosť tvrdí, že tento krok poškodil jej reputáciu. V pondelok to uviedla agentúra Reuters.

Homosexualita je vo väčšinovo moslimskej Malajzii trestným činom. Viaceré ľudskoprávne organizácie opakovane upozornili na rastúcu neznášanlivosť k LGBTQ osobám. Malajzijské ministerstvo vnútra oznámilo, že hodinky Swatch z kolekcie Pride úrady zhabali, lebo na sebe mali vygravírovaný nápis "LGBTQ". Podľa firmy Swatch išlo až o 172 hodiniek zo 16 predajných miest v Malajzii.

archívne video Matovič odmieta, že provokoval LGBTI+ aktivistov na proteste

Matovič odmieta, že provokoval LGBTI+ aktivistov na proteste (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hodinky nenarúšali verejný poriadok či morálku

"Skonfiškované hodinky nijakým spôsobom nenarúšali verejný poriadok či morálku a ani iným spôsobom neporušovali zákon," napísal Swatch v žalobe. Podľa oznámení o zhabaní, ktoré firma dostala, totiž hodinky obsahovali prvky podporujúce práva LGBTQ komunity a potenciálne tak porušovali malajzijské zákony.

Firma okrem toho dodala, že na väčšine zhabaných hodiniek v celkovej hodnote viac ako 12.600 eur sa písmená "LGBTQ" nenachádzali. Swatch v žalobe žiada zaplatenie odškodného a vrátenie zhabaného tovaru. Dodáva, že jeho schopnosť podnikať v tejto ázijskej krajine je po skonfiškovaní hodiniek "značným spôsobom ohrozená".

Viac o téme: VládaŽalobaLGBTSwatch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu