Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto jedenásty (17. júla 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že Ukrajina je pripravená pokračovať vo vývoze obilia cez Čierne more aj v prípade odstúpenia Ruska od predmetnej dohody. Kremeľ totiž v pondelok oznámil, že nepredĺži dohodu, ktorej platnosť má vypršať pred polnocou. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 508

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 508 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken označil rozhodnutie Ruska odstúpiť od dohody o obilninách za "nerozumné".

20:45 Bielorusko ratifikovalo dohodu s Ruskom o vytvorení výcvikových a bojových stredísk pre vojenský personál.

20:30 Ruský prezident Vladimir Putin označil v pondelok útok na most spájajúci polostrov Krym s Ruskom za teroristický čin, z ktorého obvinil Ukrajinu. Zároveň dodal, že ruské ministerstvo obrany už pripravuje odvetné kroky. "Minulú noc bol spáchaný ďalší teroristický útok na tento most... Čakám na konkrétne návrhy na zlepšenie bezpečnosti tohto strategického a dôležitého dopravného zariadenia," uviedol Putin v prejave vysielanom v televízii.

20:15 Putin podpísal dekrét o znárodnení spoločností „Baltika“ a „Danone“. Teraz sú pod dočasnou správou štátneho podniku Rosimushchestvo.

19:30 Ruské útočné lietadlo Su-25 sa v pondelok počas cvičného letu zrútilo do Azovského mora. Pilot nehodu neprežil. Pilotovi sa podľa úradov podarilo katapultovať a z mora ho vyzdvihli záchranné tímy. Nakoniec ho však vyhlásili za mŕtveho.

18:45 Ruská armáda začala ofenzívu v smere na Kupiansku, oznámil veliteľ pozemných síl AFU Oleksandr Syrskyi.

18:00 Rusko odvoláva záruky na bezpečnosť plavby v Čiernom mori a začína uzatvárať námorný humanitárny koridor.

17:45 Čiernomorská obilná dohoda, ktorú Rusku a Ukrajine sprostredkovali vlani OSN a Turecko, sa nečakane stala témou dvojdňového summitu Európskej únie a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC) v Bruseli. Na otázky o tom, ako EÚ čelí tejto problematike, museli reagovať predseda Európskej rady Charles Michel aj šéfka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová.

17:15 Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová nazvala v pondelok rozhodnutie Ruska odstúpiť od čiernomorskej obilnej dohody za "kruté". Moskvu zároveň obvinila, že za rukojemníkov si drží ľudí po celom svete."Zatiaľ čo Rusko hrá politické hry, trpieť budú skutoční ľudia," povedala Thomasová-Greenfieldová novinárom v sídle OSN v New Yorku.

16:30 Slovensko zaznamenalo za prvých päť mesiacov zvýšenie obratu v obchode s Ukrajinou oproti rovnakému obdobiu roku 2022 o 734 %. Slovensko by preto chcelo rokovať na pôde Európskej únie o predĺžení zákazu dovozu niektorých druhov potravín a aj o jeho rozšírení na ďalšie komodity. Po spoločnom rokovaní s českým ministrom pôdohospodárstva Marekom Výborným to v pondelok povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozef Bíreš.

16:15 Rozhodnutie o dohode o obilí je konečné a neplánujú sa žiadne ďalšie rokovania, uviedol zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Polyansky.

16:00 Ruské úrady vyzvali v pondelok dovolenkárov, ktorí uviazli na Kryme, aby sa domov vrátili cez okupované oblasti na Ukrajine. Na Krymskom moste spájajúcom Rusko s týmto anektovaným polostrovom je totiž po útoku pripisovanom Kyjevu zastavená automobilová doprava.

15:45 V Jejsku zostrelili útočné lietadlo Su-25, informujú ruské médiá.

15:15 Osobitný vyslanec pápeža Františka pre vojnu na Ukrajine kardinál Matteo Zuppi v pondelok odcestoval do Washingtonu, kde chce v rámci mierových iniciatív Svätej stolice pre Ukrajinu podporiť humanitárne operácie týkajúce sa najmä detí. Podľa agentúry AP o tom v pondelok informoval Vatikán. Návšteva kardinála Zuppiho potrvá do stredy a nasleduje po jeho nedávnej misii v Moskve s predchádzajúcou zastávkou v Kyjeve, kde rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

15:00 Britská vláda ohlásila v pondelok nové sankcie voči 14 Rusom, z ktorých 11 sa podľa jej vyjadrenia podieľalo na násilných deportáciách ukrajinských detí. Medzi sankcionovanými je aj ruský minister školstva Sergej Kravcov či ministerka kultúry Oľga Ľubimovová. Sankciami reagoval Londýn na "ruské pokusy zničiť ukrajinskú národnú identitu". Britský minister zahraničných vecí James Cleverly uviedol, že "skutočným zámerom" ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý je viditeľný v nútených deportáciách detí a nenávistnej propagande, akú šíria jeho prisluhovači, je "vymazať Ukrajinu z mapy".

14:30 Švédska vláda v pondelok oznámila, že vyčlenila šesť miliárd švédskych korún (zhruba 521 miliónov eur) na pomoc pri obnove Ukrajiny a zavádzaní reforiem, ktoré by Kyjevu otvorili cestu k členstvu v Európskej únii. Švédsky minister obchodu a medzinárodného rozvoja Johan Forssell vyhlásil, že finančné prostriedky, ktoré budú Ukrajine dodané v rokoch 2023–2027, sú súčasťou novej stratégie vytvorenej špeciálne pre Ukrajinu.

14:10 Rusko tvrdí, že Ukrajina je zodpovedná za výbuchy na Krymskom moste, ktorý spája ukrajinský Krymský polostrov s ruskou Krasnodarskou oblasťou.

13:56 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa domnieva, že Rusko chce predĺžiť dohodu o dodávkach obilia z ukrajinských prístavov v Čiernom mori napriek protichodným vyjadreniam Kremľa. "Myslím si, že napriek dnešnému vyhláseniu chce môj priateľ (ruský prezident Vladimir) Putin pokračovať v dohode", uviedol v pondelok Erdogan podľa agentúry AFP. Dohoda, ktorú vlani spolu s OSN pomohol sprostredkovať Erdogan, doteraz Ukrajine umožnila vyviezť z čiernomorských prístavov viac ako 32 miliónov ton obila a potravín. Veľká časť smerovala do rozvojových krajín v Afrike či na Blízkom východe.

Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool )

13:36 Erdogan povedal, že bude s Putinom hovoriť o osude obilnej dohody.

13:22 Na územie Bieloruska dorazil v poradí už tretí konvoj žoldnierov súkromnej Wagnerovej skupiny. Na platforme Telegram o tom informoval bieloruský investigatívny projekt Hajun, uviedla britská stanica BBC

13:00 Nemecko vyzvalo v pondelok Rusko na návrat k čiernomorskej obilnej dohode, pretože má kľúčový význam pre potravinovú bezpečnosť vo svete. Moskva o tejto dohode krátko predtým vyhlásila, že sa "de facto skončila". Informuje správa agentúry AFP.

12:56 Ukrajinský režisér Oleh Sencov utrpel zranenia pri delostreleckej paľbe na fronte na juhu Ukrajiny. Informoval o tom v statuse na sociálnej sieti Facebook, z ktorého citovala agentúra AFP.   

12:30 Pred summitom EÚ-CELAC vyplynuli sporné názory vo viacerých oblastiach vrátane obchodných vzťahov, ale podľa Politica boli najvážnejšie nezhody ohľadne prístupu k útočnej vojne, ktorú Rusko vedie voči Ukrajine, informuje spravodajca.

12:00 Krymské úrady veria, že oprava krymského mosta potrvá približne mesiac.

11:30 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie zverejnil video z miesta poškodenia Krymského mosta.

11:05 Peskov: Dohody o „obilnom obchode“ boli vlastne ukončené, zastavené. Rusko sa okamžite vráti k „dohode o obilninách“, len čo budú splnené dohody, ktoré sa ho týkajú.

10:55 Rakúsky rezort diplomacie požiadal v pondelok Rusko, aby súhlasilo s predĺžením čiernomorskej obilnej dohody, informuje správa agentúry APA. "Naliehavo žiadame Rusko, aby súhlasilo s predĺžením čiernomorskej obilnej iniciatívy," uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti Twitter.

10:30 Bezpečnostná služba Ukrajiny „so záujmom sleduje“, ako „jeden zo symbolov Putinovho režimu opäť nevydržal vojenské zaťaženie,“ povedal Artem Dekhtyarenko, hovorca SBU.

10:15 Národný protiteroristický výbor Ruskej federácie: Na Krymský most zaútočili dve ukrajinské povrchové bezpilotné vozidlá. Bolo začaté trestné stíhanie podľa článku „Teroristický čin“.

10:00 Útok na Krymský most spájajúci Rusko s anektovaným polostrovom Krym údajne uskutočnilo ukrajinské námorníctvo a Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU). Pre agentúru AFP to v pondelok povedal zdroj z prostredia ukrajinských bezpečnostných zložiek. Rusko opísalo útok, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia, ako "teroristický čin" a tiež z neho obvinilo ukrajinské jednotky. 

9:30 Ukrajinské ozbrojené sily za posledný týždeň obsadili pri meste Bachmut územia s rozlohou sedem kilometrov štvorcových. V pondelok o tom informovala námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje správa agentúry AFP.

9:00 Prevádzka trajektového prechodu Kerch je až do odvolania pozastavená.

8:35 Železničná doprava na Krymskom moste bola podľa "operačného veliteľstva" Krymu obnovená.

8:25 Ruskí propagandisti zverejňujú zábery údajne z útoku na Krymský most.

8:15 Presne pred 9 rokmi zostrelili proruskí militanti pod vedením Igora Strelkova-Girkina Boeing 777-200ER Malaysia Airlines na oblohe neďaleko Donecka. Ide o jednu z najväčších katastrof v postsovietskom priestore, na palube bolo 283 pasažierov a 15 členov posádky, všetci zahynuli. Medzi obeťami bolo 80 detí.

7:45 "Most bol napadnutý pomocou povrchových dronov. Bolo ťažké sa na most dostať, ale nakoniec sa to podarilo," uviedol údajne nemenovaný zdroj z Bezpečnostnej služby Ukrajiny pre RBC-Ukrajina.

7:12 Ruské jednotky zabili dvoch ľudí, jednu osobu zranili. Počas dňa okupanti 9-krát spustili paľbu na civilné obyvateľstvo.

6:40 Jedna osoba bola zabitá a traja boli zranení v dôsledku ruského útoku v Charkove, informuje Generálna prokuratúra.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu