Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Panika na Kanárskych ostrovoch! V španielskom dovolenkovom raji vypukol veľký požiar: Horia domy, evakuujú ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregory Bull)

BARCELONA - Na španielskom ostrove La Palma dnes ráno vypukol lesný požiar. Podľa agentúry Reuters úrady oznámili, že museli evakuovať najmenej 500 ľudí a ešte raz toľko evakuovať budú musieť, ak sa plamene živené silným vetrom nepodarí dostať pod kontrolu. Anglojazyčný server CanarianWeekly uvádza, že oheň sa šíri v okolí dediny Puntagorda na severozápade ostrova, kde sú borovice, kroviny a tiež pozemky obrábané poľnohospodármi.

Oheň podľa Fernanda Clavija, premiéra Kanárskych ostrovov, zatiaľ zničil asi 140 hektárov prírodnej plochy a najmenej 11 domov. Pod kontrolu sa ho snažia dostať štyri hasičské jednotky a štyri helikoptéry, uvádza Reuters. Úrady však rokujú o podpore ďalších jednotiek zo susedných ostrovov a CanarianWeekly už informoval, že trajektom na ostrov zamierili pracovníci Červeného kríža aj hasiči a ďalšie bezpečnostné zložky zo susedného ostrova Tenerife.

La Palma je jedným zo siedmich hlavných kanárskych ostrovov

La Palma je jedným zo siedmich hlavných kanárskych ostrovov. Hoci leží asi 450 kilometrov od brehov západnej Afriky, nepotýka sa teraz s intenzívnou vlnou horúčav ako Španielsko a zvyšok južnej Európy, teploty tam dnes nepresiahnu 25 stupňov Celzia. Celý ostrov La Palma je od roku 2002 biosférickou rezerváciou na zozname UNESCO vďaka svojej bohatej prírodnej rozmanitosti.

Viac o téme: LesPožiarEvakuáciaLesný požiarŠpanielskoLa Palma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu