Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maďarsko nemusí zvolať mimoriadnu schôdzu k ratifikácii vstupu Švédska do NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament nemusí zvolať mimoriadnu schôdzu, aby ratifikoval vstup Švédska do NATO. Vyhlásil to v pondelok predseda zahraničného výboru parlamentu z vládnej strany Fidesz Zsolt Németh, informuje spravodajca v Budapešti.

Németh v rozhovore pre komerčnú rozhlasovú stanicu InfoRádió povedal, že nevidí nutnosť zvolania mimoriadnej schôdze parlamentu k tomu, aby Maďarsko nebolo v procese ratifikácie švédskeho členstva poslednou krajinou. 

archívne video Jaroslav Naď: Máme záujem na strategickej spolupráci so Švédmi

Jaroslav Naď: Máme záujem na strategickej spolupráci so Švédmi (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Súvisiace rokovania sa začnú už teraz, ale rád by som upriamil pozornosť na skutočnosť, že 1. októbra sa zíde Veľké národné zhromaždenie Turecka a že má v úmysle zahrnúť ratifikáciu vstupu Švédska do NATO ako vysokú prioritu programu zasadnutia po 1. októbri.Pritom maďarský parlament začne pracovať už v polovici septembra," spresnil Németh. 

Zavŕšenie procesu ratifikácie vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie v maďarskom parlamente je už iba technickou otázkou. Pred odchodom na minulotýždňový summit NATO to 11. júla oznámil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Viac o téme: VstupNATOMaďarskoŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu