Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Holandská vláda bude do predčasných volieb pôsobiť ako úradnícka

Mark Rutte
Mark Rutte (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BRUSEL/AMSTERDAM - Súčasná holandská vláda pod vedením premiéra Marka Rutteho bude po piatkovom oznámení o svojom rozpade pokračovať v podobe úradníckej vlády až do predčasných volieb, ktoré sa pravdepodobne budú konať v polovici novembra. Informuje o tom v sobotu spravodajca TASR.

Rutte v piatok neskoro večer oznámil, že jeho vláda sa rozpadla. Dôvodom podľa jeho slov bolo, že štvorčlenná koalícia sa nedohodla na novej podobe azylovej politiky, najmä čo sa týka zlučovania rodín migrantov. Dodal, že rozdiely medzi koaličnými partnermi boli v tomto smere "neprekonateľné".

Archívne video

Čaputová vidí priestor na rozšírenie spolupráce medzi Slovenskom a Holandskom (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Verejnoprávna holandská televízia NOS krátko na to upozornila, že Rutteho kabinet pokračuje v podobe úradníckej vlády, čo znamená, že nemôže prijímať závažné politické rozhodnutia až do nových volieb. Predčasné voľby sa podľa NOS pravdepodobne budú konať v polovici novembra tohto roku.

Rutte vo svojom vyhlásení neobvinil z rozpadu koalície nijakú konkrétnu stranu. Upozornil na to, že jeho kabinet sa v posledných mesiacoch pokúšal dohodnúť na novej azylovej politike. Pokiaľ však ide o práva na zlúčenie rodín pre utečencov žijúcich v Holandsku, čelil premiér tlaku z vlastnej Ľudovej strany pre slobodu a demokraciu (VVD). Tá v tejto súvislosti požadovala sprísnenie opatrení, s čím súhlasila Kresťanskodemokratická výzva (CDA), proti však bola najmä liberálna strana D66.

"Nie je žiadnym tajomstvom, že koaličné strany uvažujú o azylovej politike úplne inak a žiaľ, musíme dospieť k záveru, že rozdiely sú neprekonateľné," povedal Rutte počas nočnej tlačovej konferencie a dodal, že v sobotu sa chystá rezignáciu vlády
predložiť kráľovi v písomnej podobe.

Viac o téme: VládaúradníckaHolandskoMark Rutte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu