Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najdlhšie slúžiaci holandský premiér Mark Rutte odovzdal kráľovi Alexandrovi svoju demisiu

Na archívnej snímke z 3. júla 2023 holandský premiér Mark Rutte
Na archívnej snímke z 3. júla 2023 holandský premiér Mark Rutte (Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovic)

HAAG - Najdlhšie slúžiaci holandský premiér Mark Rutte v sobotu navštívil kráľa Viliama Alexandra, aby mu odovzdal svoju demisiu. Panovník po Rutteho oznámení z piatka večera o rozpade vládnej koalície prerušil rodinnú dovolenku v Grécku a vrátil sa naspäť do Holandska, informuje agentúra AP.

Dôvodom pádu vlády zloženej zo štyroch strán boli zrejme neprekonateľné nezhody v otázke sprísňovania pravidiel azylovej politiky. Rutte, ktorý chcel obmedziť počet cudzincov prichádzajúcich do krajiny, už v piatok avizoval, že svoju demisiu v sobotu predloží panovníkovi v písomnej podobe a vysvetlí mu okolnosti súčasnej politickej krízy.

Odmietol odpovedať na otázky novinárov

Po sobotňajšom stretnutí v kráľovskom paláci v Haagu, ktoré trvalo niečo vyše hodiny, odchádzajúci premiér odmietol odpovedať na otázky novinárov s vysvetlením, že išlo o súkromnú schôdzku. Podaním demisie sa otvorila cesta k predčasným parlamentným voľbám, ktoré by sa mali v Holandsku uskutočniť na jeseň tohto roku. Predpokladá sa, že téma migrácie bude dominovať aj v predvolebnej kampani, ktorá sa už prakticky odštartovala premiérovým piatkovým oznámením o páde vlády.

Rutteho, teraz už dočasná vláda bude viesť krajinu až do vytvorenia novej koalície, ktorá vzíde z jesenných volieb. Nebude však už prijímať žiadne zásadné rozhodnutia ani zákony. Verejnoprávna holandská televízia NOS informovala, že voľby sa pravdepodobne uskutočnia v polovici novembra. 

Viac o téme: KráľDemisiaMark Rutte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu