Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poľsko chce od USA kúpiť Patrioty v hodnote 15 miliárd dolárov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Poľsko sa predbežne dohodlo so Spojenými štátmi na kúpe moderných systémov protivzdušnej obrany Patriot v hodnote až 15 miliárd dolárov. O dohode informovalo v stredu ministerstvo obrany USA.

Kúpa má podľa Pentagónu zahŕňať do 48 odpaľovacích zariadení Patriot PAC-3, 644 rakiet Patriot PAC-3 MSE a taktiež radary, sieťové prepojenia, senzory, náhradné diely a ďalšie komponenty. Predaj schválilo americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré má kompetenciu rozhodovať v takýchto obchodoch týkajúcich sa vývozu amerických zbraní. Varšava kúpou získa jedny z najmodernejších systémov protivzdušnej obrany USA.

Konvoj prepravujúci raketový systém Patriot na Slovensko odchádza 16. marca 2022 z nemeckého Husumu. Dodanie systému Patriot na Slovensko je súčasťou úsilia NATO o posilnenie východného krídla Aliancie v súvislosti s vojnou na Ukrajine.
Zobraziť galériu (2)
Konvoj prepravujúci raketový systém Patriot na Slovensko odchádza 16. marca 2022 z nemeckého Husumu. Dodanie systému Patriot na Slovensko je súčasťou úsilia NATO o posilnenie východného krídla Aliancie v súvislosti s vojnou na Ukrajine.  (Zdroj: TASR/AP/DPA/Frank Molter)

Patriot sa pri ochrane Ukrajiny ukázali ako veľmi účinné

Členské štáty NATO v strednej a východnej Európe vrátane Poľska sa snažia od vtedy, ako Rusko vlani vo februári napadlo Ukrajinu, posilniť svoju obranyschopnosť. AFP pripomína, že systémy Patriot sa pri ochrane Ukrajiny ukázali ako veľmi účinné proti ruským náletom, pričom zostrelili ruské balistické a hypersonické rakety.

Viac o téme: PatriotNákupUSAPoľskoProtivzdušná obranaObranný systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu