Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Židovskí osadníci terorizovali obyvateľov palestínskej dediny: Podpaľovali autá aj domy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

UMM SAFÁ - Niekoľko desiatok židovských osadníkov v sobotu preniklo do palestínskej dediny Umm Safá na Západnom brehu a podpaľovali tam autá i domy. Informoval o tom na svojom webe denník The Times of Israel (TOI).

Palestínske médiá tiež uviedli, že niektorí osadníci streľbou ohrozovali palestínsky televízny štáb, ktorý práve robil reportáž v tejto dedine nachádzajúcej sa severne od mesta Ramalláh. Izraelská ľudskoprávna skupina Ješ Din poukázala na to, že na mieste boli aj izraelské bezpečnostné zložky, ktoré však "neurobili nič, aby osadníkov zastavili".

Archívne video: Polícia informuje o rôznych formách domáceho násilia: Nezakrývajte pred ním oči

Polícia informuje o rôznych formách domáceho násilia: Nezakrývajte pred ním oči (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Izraelská armáda neskôr informovala, že zadržali jedného podozrivého Izraelčana a rozohnali "násilné trenice" medzi osadníkmi a Palestínčanmi. Hovorca izraelskej armády Richard Hecht odsúdil výtržnosti osadníkov v dedine Umm Safá, pričom ich označil za "akty teroru". Poukázal aj na to, že k násilnostiam došlo počas šabatu.

"Toto nie sme my. Toto je terorizovanie, ktoré vykonávajú zločinci," napísal Hecht vo svojom tvíte a dodal, že armáda "robí, čo môže". Opozičný líder Jair Lapid deklaroval, že násilie v Predjordánsku "prekračuje všetky medze".

"Podpaľovanie domov a áut nevinných ľudí je nehumánne a rozhodne nie židovské. Premiér (Benjamin) Netanjahu musí túto hanbu odsúdiť a tvrdo s ňou naložiť. Je to morálna hanba a bezpečnostná hrozba," napísal Lapid na Twitteri.

Izraelské bezpečnostné zložky podľa TOI priznali, že v posledných dňoch zlyhali pri zastavovaní nepokojov rozpútavaných židovskými osadníkmi. Osadníci takto reagovali na utorkový útok palestínskych ozbrojencov pri židovskej osade Eli, pri ktorom prišli o život štyria Izraelčania.

Viac o téme: AutáDomyPožiarePodpaľačstvoPalestínaŽidovskí osadníciUmm Safá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu