Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrovský škandál v súkromnej škôlke: Deti v predškolskom veku dostávali sedatíva, aby poslúchali!

(Zdroj: Getty Images)

TAIWAN – Polícia v Taiwane sa zaoberá prípadom zdrogovania detí v predškolskom veku. Na ostrove táto kauza vyvolala poriadny rozruch, do ulíc vyšli nespokojní rodičia, ktorí žiadajú transparentnosť vo vyšetrovaní.

Učitelia v škôlke v meste New Taipei sú obvinení z podávania sedatív malým deťom. Podávali im sirupy proti kašľu, ktoré obsahujú látky ako fenobarbital a benzodiazepíny. Prípadom sa polícia zaoberá už niekoľko týždňov a tvrdí, že zatiaľ nie je jasné, prečo tak učitelia urobili.

archívne video

Vláda schválila zvýšenie počtu miest v jasliach o desať percent, rezort práce chce takto riešiť aj nedostatok miest v škôlkach, uviedol Krajniak (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obrovský škandál vyvolal protesty aj v uliciach. Stovky ľudí a rodičov sa pripojili k demonštrácii v meste New Taipei a žiadali o zverejňovanie dôležitých detailov a postupu vo vyšetrovaní. Do prípadu sú zapletení aj štyria lekári, ktorí tieto lieky predpisovali. Úrady im zakázali pokračovať v praxi na 6 mesiacov a nevyhli sa ani pokute vo výške približne 42000 eur.

Na základe incidentu začala mestská nemocnica v Taipei ponúkať bezplatné krvné testy pre deti predškolského veku, aby si rodičia mohli overiť stopy sedatív v krvi. Pre britskú BBC jeden z rodičov uviedol, že zmeny v správaní jeho dieťaťa si všimol už vo februári. Jeho dieťa začalo mať abstinenčné príznaky. „Niektoré deti sa stali cez prázdniny podráždené, nepokojné, kričali keď spali, a mali kŕče v nohách,“ informovali o príznakoch aj iní rodičia. Po rozhovoroch s deťmi sa rodičia dozvedeli, že deťom bol podávaný „neznámy elixír“. Polícia po sťažnostiach zistila, že najmenej osem detí má stopové prvky fenobarbitalu a benzodiazepínov v krvi. Lieky obsahujúce fenobarbital sa používajú pri liečbe epilepsie, benzodiazepíny patria do skupiny antidepresív a používajú sa na liečbu ťažkej úzkosti. Obe látky sú vysoko návykové. Materskú školu Kid Castle v meste New Taipei zavreli 12.júna. Riaditeľ a piati učitelia boli zatknutí a incident je naďalej v štádiu vyšetrovania.

 

Viac o téme: ŠkôlkaLiekyZdrogovanýPredškolský vek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu