Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Americkí farmári zúria: Prídeme o všetko! Biden uprednostňuje čínske a ruské spoločnosti

John Boyd Jr., prezident Národnej asociácie čiernych farmárov v USA Zobraziť galériu (2)
John Boyd Jr., prezident Národnej asociácie čiernych farmárov v USA (Zdroj: YouTube/Fox News)

WASHINGTON - Americké poľnohospodárstvo nezažíva najlepšie obdobie. Farmári tiež kruto pocítili stúpajúcu infláciu. Namiesto vládnej pomoci sa však dočkali podrazu. Týmto spôsobom nazvali kroky administratívy Bieleho domu, ktorá uprednostňuje zahraničné firmy pred krachom domácich farmárov.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Americkí farmári cítia krivdu po tom, ako administratíva amerického prezidenta Joea Bidena začala podnikať kroky, ktoré sú v rozpore s predvolebnými sľubmi. Prezident Národnej asociácie čiernych farmárov John Boyd Jr. v relácii na stanici Fox News povedal, že Bidenova administratíva poslala miliardy dolárov nepriateľom USA. 

Boyd Jr. hovorí, že prezident USA neurobil nič a farmárskej komunite poskytol len prázdne sľuby. "Dostali sme poriadnu facku. Americkí farmári prichádzajú o pôdu a deje sa to práve tu v Spojených štátoch. Len minulý rok prišli USA o viac ako desaťtisíc fariem. Táto administratíva s tým nič nespravila. Dali nám len prázdne sľuby," vyjadril sa prezident Národnej asociácie čiernych farmárov.

Obrovské sumy

Ako pokračoval, Biely dom poskytuje peniaze a finančnú pomoc čínskym producentom a dokonca Rusku. "Pre amerického farmára sa tým nič nemení. Prečo nemôže vláda pomôcť najprv domácim producentom? Lebo presne to žiadame. Bidenova administratíva sklamala amerických farmárov naprieč celými Spojenými štátmi," zúril ďalej Boyd Jr.  

Senátor Iowy Joni Ernst a nezisková organizácia z Chicaga Open The Books zhodne tvrdia, že za posledných päť rokov poskytol Biely dom čínskym a ruským spoločnostiam najmenej 1,3 miliardy dolárov vrátane 1,6 milióna dolárov čínskym výrobcom potravín v USA, ktorí spadajú pod národný školský obedový program ministerstva poľnohospodárstva. Ten bol pôvodne určený na pomoc americkým farmárom.  

Aj do Wu-chanu

Milióny dolárov z daní bolo poskytnutých aj čínskemu vývojárovi vojenských softvérov, čínskym poľnohospádorm, či ruskému poskytovateľovi zdravotného poistenia, ktorý bol medzitým zaradený na sankčný zoznam. Ďalšie dva milióny dolárov poskytla americká vláda čínskemu laboratóriu vo Wu-chane, ktoré študuje koronavírusy a ich prenos medzi netopiermi. Spočiatku sa uvádzalo, že táto suma bola menšia. 

Americkí farmári zúria: Prídeme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

John Boyd Jr. vyzýva Američanov, aby sa zobudili a prestali podporovať Bidenove kroky. "Niečo tu nie je v poriadku. Musíme prísť na to čím skôr. Americký farmár trpí na najvyššie vstupné náklady v histórii USA. My sa tu snažíme a tým len pomáhame krajinám ako Čína a Rusko, teda dvom najväčším nepriateľom USA. Keď stratíme naše farmy, prídeme o históriu. Mnohé z nich tu stoja stovky rokov, majú aj vlastné rodinné cintoríny. Takýmito krokmi o ne prídeme," varoval.  
 

Viac o téme: DotáciePoľnohospodárstvoFarmyRuskoUSAČínaBiden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu