Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovensko má historickú príležitosť odškodniť obete nútenej sterilizácie, uviedla komisárka Rady Európy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/olrat)

BRUSEL - Diskusie o kompenzačnom mechanizme pre obete nútenej sterilizácie na Slovensku ponúkajú "historickú príležitosť" konečne vyriešiť túto dlhotrvajúcu nespravodlivosť. Uviedla to komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v pondelok zverejnenom liste adresovanom slovenskému parlamentu, informuje spravodajca TASR.

Komisárka vo svojom liste adresovanom predsedovi parlamentu, predsedom parlamentných výborov pre zdravie a ústavné práva a podpredsedovi výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny privítala snahu Národnej rady Slovenskej republiky dosiahnuť spravodlivosť pre obete nútenej sterilizácie prijatím zákona, ktorý by vytvoril kompenzačný mechanizmus.

Dôležitý krok k riešeniu 

"Slovenskej vláde som písala už v roku 2021, že zriadenie kompenzačného mechanizmu by bolo veľmi dôležitým krokom k riešeniu tých praktík z minulosti, ktoré predstavujú závažné porušovanie ľudských práv, na čo poukázal aj Európsky súd pre ľudské práva. Súčasný legislatívny proces ponúka historickú príležitosť konečne vyriešiť túto dlhoročnú nespravodlivosť. Je nevyhnutné zabezpečiť, aby budúci mechanizmus odškodňovania obetiam účinne poskytoval odškodnenie, na ktoré majú nárok," uviedla komisárka.

Postrehy z úradu práce

Podľa Mijatovičovej takýto mechanizmus musí efektívne spĺňať potreby obetí. Za týmto účelom jej list obsahuje pripomienky, ktoré majú poslancom slovenského parlamentu pomôcť posilniť návrh zákona pred jeho druhým čítaním v pléne NR SR. Pripomenula, že jej postrehy vyplývajú z práce úradu, ktorý zastupuje v oblasti nútených sterilizácií na Slovensku počas dvoch desaťročí, ako aj z jej práce v tejto oblasti v iných členských štátoch, vrátane implementácie kompenzačného mechanizmu v Českej republike.

Komisárka upozornila, že navrhovaná výška finančného odškodnenia výrazne zaostáva za sumou, ktorú obetiam priznal Európsky súd pre ľudské práva a slovenské súdy v relevantných prípadoch. A poukázala aj na to, že navrhovaná dvojročná lehota môže byť príliš krátka na to, aby umožnila všetkým poškodeným ženám podať žiadosť o odškodnenie.

Zdôraznila tiež potrebu jasných pravidiel o dôkazoch v právnych konaniach o vyplatenie odškodného, vrátane zabránenia nadmernému spoliehaniu sa na zdravotné záznamy a zabránenia tomu, aby obete nútenej sterilizácie neúmerne znášali dôkazné bremeno. Mijatovičová navrhla konkrétne kroky na sprístupnenie procesu podávania žiadostí obetiam a spresnila, že orgány zodpovedné za posudzovanie žiadostí o odškodnenie by mali mať dostatočné odborné znalosti a kapacity na vykonávanie tejto úlohy. Rovnako zdôraznila význam úzkej spolupráce s obeťami počas legislatívneho procesu, aby sa zabezpečilo, že výsledný kompenzačný mechanizmus bude silný, dostupný a účinný.

Viac o téme: SterilizáciaOdškodnenieSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu