Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Eurokomisia zasahuje voči ukrajinským obilninám! Rozhodnutie sa dotkne aj Slovenska: TOTO sa susedným krajinám nepáči

Európska komisia predĺžila obmedzenie dovozu obilnín z Ukrajiny: Rozhodnutie sa dotkne aj Slovenska. Zobraziť galériu (3)
Európska komisia predĺžila obmedzenie dovozu obilnín z Ukrajiny: Rozhodnutie sa dotkne aj Slovenska. (Zdroj: Topky/kor, Getty Images)

BRATISLAVA – Európska komisia (EK) predĺžila obmedzene dovozu obilní z Ukrajiny. Toto rozhodnutie EK sa týka piatich krajín vrátane Slovenska, ktoré sú susedmi Ukrajiny a súčasne členmi Európskej únie (EÚ). Podľa ministra pôdohospodárstva Jozefa Bíreša ide o dôležité rozhodnutie. Dodáva, že Slovensko je otvorené tranzitu obilnín do tretích krajín, potrebujeme však finančnú pomoc. Rozhodnutie krajinám garantuje možnosť zákazu predaja agrokomodít z Ukrajiny z dôvodu ochrany domácich poľnohospodárov.

Jozef Bíreš o predĺžení termínu zákazu dovozu vybraných agrokomodít z Ukrajiny (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Členským krajinám EÚ, pre ktoré je rozhodnutie dôležité sa nepozdáva liberalizácia obchodu s Ukrajinou, ktorú Európska únia zaviedla. Rozhodnutie EK sa týka Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska, pričom predstavuje predĺženie dohody o zákaze predaja komodít až do 15. septembra. Kameňom úrazu mala byť deformácia pomerov na domácich trhoch. Nízke ceny komodít dovážaných u Ukrajiny spôsobili, že poľnohospodárska výroba v jednotlivých krajinách sa stávala nerentabilnou.

Rozhodnutie EK umožňuje krajinám zaviesť obmedzenia na štyri komodity – pšenicu, kukuricu, repkové a slnečnicové semená. Ako pripomenul šéf rezortu poľnohospodárstva Bíreš, komodity sa budú môcť aj naďalej vyvážať do iných krajín cez naše územia, čím sa staneme tranzitnou krajinou.

Eurokomisia zasahuje voči ukrajinským
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/DPA/Friso Gentsch)

Európska komisia prisľúbila finančnú pomoc: Požiadavkám krajín vyhoveli

Minister Bíreš pripomenul aj fakt, že celá situácia so sebou nesie ekonomické riziká a zdôraznil, že dotknuté krajiny od Európskej únie požadujú finančnú podporu. Európska komisia v následku týchto požiadaviek dotknutým krajinám prisľúbila kompenzáciu až vo výške 100 miliónov €.

Eurokomisia zasahuje voči ukrajinským
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Tieto opatrenia sú naďalej potrebné na obmedzené obdobie vzhľadom na výnimočné okolnosti vážnych logistických prekážok a obmedzenej kapacity skladovania obilia pred žatvou, ktoré nastali v piatich členských štátoch,“ uviedla Európska komisia vo svojom oznámení v pondelok 5. júna.

Viac o téme: SlovenskoSlovenkoEurópska úniaObilieEurópska komisiaExportInport
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu