Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecko vyhlásilo mimoriadny stav: Oheň na bývalom vojenskom cvičisku pri Berlíne sa ďalej šíri

Lesný požiar v Nemecku
Lesný požiar v Nemecku (Zdroj: TASR/DPA)

BERLÍN - Nemecké úrady vyhlásili mimoriadny stav v dôsledku lesného požiaru, ktorý vypukol pred desiatimi dňami v bývalom vojenskom výcvikovom priestore ležiacom asi 50 kilometrov južne od metropoly Berlín a v piatok sa ďalej rozšíril. Prácu hasičov v oblasti sťažuje nevybuchnutá munícia, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru DPA.

Núdzový manažment okresu Teltow-Fläming prostredníctvom svojho hovorcu uviedol, že situácia sa v piatkových večerných hodinách zhoršila a na mieste neďaleko historického mesta Jüterbog zasahovalo 100 hasičov a 18 hasičských áut.

Archívne video

Praktická ukážka hasenia požiaru v osade Kyslinky (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Požiar už zničil 718 hektárov plochy a rozšíril sa na nové územie s rozlohou desiatich hektárov smerom k obci Frankenförde. Podľa úradov však nový požiar tamojších obyvateľov doposiaľ neohrozuje, cituje DPA. Operáciu zameranú na likvidáciu požiaru viedlo mesto Jüterbog, následne ju však vzhľadom na rozsah škôd, ktoré oheň napáchal, prevzal okres Teltow-Fläming.

V priebehu soboty tamojších hasičov podporí spolková polícia i armáda a na hasení požiaru sa budú podieľať aj tri vrtuľníky. Požiar pri Jüterbogu v spolkovej krajine Brandenbursko vypukol už 31. mája a následne ho rozdúchaval silný vietor. Úrady teraz čakajú na to, ako ho ovplyvní štvrtkové teplé počasie. Hasiči sa však nemôžu dostať priamo k ohnisku požiaru, keďže na mieste bývalého vojenského cvičiska sa nachádza množstvo nevybuchnutej munície.

Viac o téme: PožiarOheňVrtuľník NemeckoVojenské cvičisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu