Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Búrky a prívalové dažde lynčujú celú Európu: Voda strhávala autá, padol ročný úhrn zrážok za 24 hodín!

Prívalové dažde na Madeire pripravili o domov niekoľko desiatok ľudí
Prívalové dažde na Madeire pripravili o domov niekoľko desiatok ľudí (Zdroj: Twitter/Meteo Trás-os-Montes - Portugal, Carla Florença)

BUDAPEŠŤ/FUNCHAL - Včerajšie búrky narobili problémy nielen na juhu Slovenska, ale aj v susednom Rakúsku a najhoršia situácia bola v Maďarsku. Ulicami mnohých obcí sa valila voda a strhávala autá z ciest. Pre nepriaznivé počasie bola prerušená aj vlaková doprava medzi Maďarskom a Rakúskom. Dôvodom bol zosuv pôdy priamo na vlakovú trať.

Ficove kliky v daždi (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Prívalový lejak zo stacionárnych búrok priniesol v Maďarsku desiatky milimetrov zrážok. Podľa amatérskych staníc zaznamenali na niektorých miestach vyše 100 mm zrážok, informovalo imeteo.sk. Niekoľko obcí a miest zostalo pod obrovským množstvom kalnej vody zatopených, a voda strhávala so sebou aj zaparkované autá. Najkritickejšia bola situácia v obciach Taszára, Fejéri, Kétyene, v Pécsi ale aj v Üröme. V obci Óbuda sa dokonca z búrkových oblakov vytvorilo tornádo. Túto informáciu potvrdil aj maďarský meteorologický portál Idókép. Víriaci sa stĺp vzduchu sa dotkol zeme, ale našťastie nezasiahol obývanú lokalitu. Mimoriadne kritickú situáciu v obci Kétyén zaznamenali aj miestni obyvatelia a videozáznam zverejnili na sociálnych sieťach.

Búrky a prívalový dážď v obci Kétyén

Mimoriadne dramatická situácia na Madeire

Kritická situácia bola aj na iných miestach v Európe. Na obľúbenom dovolenkovom ostrove Madeira, pri západnom pobreží Maroka došlo k záplavám a zosuvom pôdy. Zasiahnutý bol región najmä na južnej strane ostrova. Zábery, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach poukazujú na dramatické vyčíňanie počasia. Záplavy pripravili o domov minimálne 38 ľudí. Na cestách bolo obrovské množstvo blata a popadaných stromov, ktoré viedli k uzávierkam ciest. Na tretej najvyššej hore Madeiry zaznamenali za 24 hodín rekordných 604,3 litra zrážok na štvorcový meter. Pre porovnanie uvádzajú nemecké médiá, že v meste Berlín spadne 660 litrov ročne. Odborníci to pripisujú aj vyššej teplote Atlantiku, čo vedie k výraznejšiemu odparovaniu vodnej pary a väčšiemu počtu prehánok a búrok.

Viac o téme: PočasieZosuv pôdyBúrkyZrážkyNepriaznivé počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu