Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruské a čínske stíhačky narušili juhokórejskú zónu protivzdušnej obrany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimagees.com)

SOUL - Niekoľko ruských a čínskych stíhačiek v utorok vletelo do juhokórejskej zóny protivzdušnej obrany (ADIZ). Informovala o tom tamojšia armáda, ktorá zároveň vyzvala svoje vzdušné sily, aby na túto situáciu adekvátne zareagovali. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Štyri ruské a rovnaký počet čínskych bojových lietadiel vstúpili do zóny ADIZ blízko južnej a východnej časti juhokórejského pobrežia. Armáda dodala, že sa jej podarilo "stíhačky identifikovať ešte predtým, než zónu ADIZ narušili". Lietadlá však do samotného vzdušného priestoru Južnej Kórey neprenikli. Incident sa odohral krátko po tom, čo sa ministri obrany Južnej Kórey, Japonska a Spojených štátov dohodli na výmene aktuálnych údajov o odpaľovaní severokórejských rakiet, pripomína AFP. 

Archívne video: Naď: Rekonštrukcia letiska Sliač nebude mať vplyv na termín dodania F-16

Naď: Rekonštrukcia letiska Sliač nebude mať vplyv na termín dodania F-16 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Juhokórejskú zónu ADIZ neuznávajú Rusko ani Čína a v posledných rokoch do nej opakovane vysielajú svoje vojenské lietadlá. Podľa ich tvrdení ide o medzinárodný vzdušný priestor, v ktorej môžu bez obmedzení operovať všetky krajiny.

Rozsah zón ADIZ, v ktorých môžu jednotlivé krajiny požadovať identifikáciu cudzích lietadiel, neupravuje medzinárodné právo a preto sa v rôznych oblastiach sveta stáva predmetom sporov. Ide o oveľa väčšiu oblasť, než zaberá vzdušný priestor tej-ktorej krajiny, uvádza agentúra AFP.

Viac o téme: StíhačkyRuskoČínaJužná KóreaProtivzdušná obranaNarušenie zóny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu