Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pavel v rámci veľkej obmeny Ústavného súdu vymenoval prvých troch sudcov

Petr Pavel
Petr Pavel (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Český prezident Petr Pavel v pondelok na Pražskom hrade vymenoval troch nových ústavných sudcov, ktorých na jeho návrh minulý týždeň schválil Senát. Pavla tento rok čaká výmena ďalších štyroch ústavných sudcov vrátane predsedu. Ide tak o tretiu veľkú obmenu ÚS od jeho vzniku.

Novými členmi ÚS sa stali profesor ústavného práva Jan Wintr, sudca Najvyššieho správneho súdu Josef Baxa a niekdajšia predsedníčka Sudcovskej únie Daniela Zemanová. Prezident sa o nich vyjadril ako o významných a všeobecne uznávaných autoritách, ktoré spĺňajú všetky odborné aj morálne požiadavky a budú pre svoju rôznorodosť a schopnosti prínosom pre ÚS.

"Nebudem skrývať, že cítim uspokojenie z dnešného dňa a z menovania prvých troch ústavných sudcov v mojom funkčnom období... Som presvedčený o tom, že vymenovaním troch veľmi kvalitných ľudí do funkcií ústavných sudcov sme vyhrali všetci," uviedol prezident. Vyjadril nádej, že budú sudcami, ktorí sú nezávislí a spravodliví. Dodal, že v ich prípade o tom nepochybuje.

Obmena približne polovice Ústavného súdu je jednou z najvýznamnejších prezidentských právomocí

Obmena približne polovice Ústavného súdu je jednou z najvýznamnejších prezidentských právomocí, ktoré Pavel uplatní hneď na začiatku svojho mandátu. Po výmene troch sudcov, ktorým funkčné obdobie vypršalo začiatkom mája, skončia tento rok ďalší štyria vrátane jeho predsedu Pavla Rychetského. Ten vo funkcii pôsobil 20 rokov.

Viac o téme: ČeskoSudcoviaVymenovanieÚSObmenaPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu