Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Český veľvyslanec aktuálne neočakáva obnovenie kontrol na hraniciach: Od ich ukončenia však polícia odhalila až 236 migrantov

Kontroly na hraniciach s Českom Zobraziť galériu (4)
Kontroly na hraniciach s Českom (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Aktuálne migračné toky by nemali viesť k opätovnému obnoveniu kontrol na vnútorných hraniciach. Český veľvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák to uviedol na pondelkovom stretnutí s ministrom vnútra Ivanom Šimkom. Témou rokovania, ktoré iniciovala česká strana, bolo aj rozvíjanie vzájomnej spolupráce či parlamentné voľby na Slovensku v kontexte šírenia dezinformácií.Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Minister zdôraznil, že agenda blížiacich sa volieb a ich transparentný priebeh je pre rezort vnútra kľúčová. "Naša úloha je doviesť Slovensko do zdarného a úspešného konca, čo sa volieb týka, je to jedna z mojich priorít," povedal. Veľvyslanec celospoločenskú situáciu a blížiace sa parlamentné voľby na Slovensku pozorne sleduje a vníma jej zložitosť.

Česká strana ocenila vysokú profesionalitu práce na rezortných sieťach

Témou stretnutia bola aj dôležitosť zabraňovať šíreniu dezinformácií a hoaxov v kontexte volieb. Minister vyzdvihol prácu Centra boja proti hybridným hrozbám MV SR, ktoré sa venuje monitorovaniu a spracúvaniu dát a informácií zo zdrojov, ktoré vykazujú známky radikalizácie, nenávistných prejavov, extrémizmu a dezinformácií. Česká strana ocenila vysokú profesionalitu práce na rezortných sieťach, najmä špecializovanú oficiálnu stránku polície na boj proti hoaxom a podvodom v online priestore.

Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom
Zobraziť galériu (4)
Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom  (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Obe strany sa podľa rezortu zhodli na dôležitosti rozvíjania a udržiavania vzájomnej spolupráce či už na rezortnej úrovni, alebo v rámci policajných zborov, kde česká strana ocenila výbornú spoluprácu s Úradom hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru. Stretnutie sa konalo v priateľskej atmosfére.

Od ukončenia kontrol na hranici Slovenska a Česka odhalili policajti 236 migrantov

Od februára, keď sa skončili dočasné kontroly na česko-slovenskej štátnej hranici, odhalili policajti Juhomoravského kraja 236 nelegálnych migrantov. V pondelok ich na dvoch miestach našli 27. S odvolaním sa na Políciu ČR (PČR). V zahraničnej dodávke, ktorú zastavili pri obci Javorník v okrese Hodonín, sa podľa polície tiesnilo 24 sýrskych migrantov. Ďalšie tri osoby našli na diaľnici D2 v blízkosti slovenských hraníc, ktoré sa podľa PČR do Česka dostali nákladným autom. O pätnástich utečencoch, ktorých zo SR do Česka dostal minulý týždeň bulharský prevádzač, informovala PČR v pondelok dopoludnia.

Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom
Zobraziť galériu (4)
Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom  (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Väčšina z 236 odhalených migrantov pochádzala podľa polície zo Sýrie

Väčšina z 236 odhalených migrantov pochádzala podľa polície zo Sýrie. "Policajti zároveň zadržali 22 prevádzačov, s ktorými bolo vedené trestné konanie za trestný čin organizovania a umožnenia nedovoleného prekročenia štátnej hranice," spresnil hovorca Krajského riaditeľstva polície Juhomoravského kraja Petr Vala. Celkový počet odhalených migrantov po zrušení hraničných kontrol je však zrejme vyšší, pretože so Slovenskom susedí okrem Juhomoravského aj Zlínsky a Moravskosliezsky kraj.

Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom
Zobraziť galériu (4)
Česká polícia začala vykonávať kontroly na hraniciach so Slovenskom  (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

ČR v septembri minulého roka zaviedla z dôvodu vysokého nárastu počtu tranzitujúcich utečencov dočasné kontroly na 27 bývalých hraničných priechodoch so Slovenskom a na tzv. zelenej hranici. Začiatkom februára ich česká vláda zrušila s tým, že v prihraničnej oblasti bude polícia vykonávať zvýšený dohľad. Český minister vnútra Vít Rakušan v minulosti uviedol, že po tom, ako česká polícia začala spolupracovať so slovenskou, sa situácia zlepšila. Spolupracujú napríklad pri náhodných kontrolách na slovenskej diaľnici D2 či vo vlakovej doprave v prihraničnej oblasti.

Viac o téme: HraniceČeskoKontrolyMigrantiSLovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu