Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Čínsky minister obrany varoval pred alianciami v ázijsko-tichomorskom regióne

Li Shangfu
Li Shangfu (Zdroj: Twitter/ ChinaDaily)

SINGAPUR - Čínsky minister obrany Li Šang-fu v nedeľu varoval pred vytváraním vojenských aliancií typu NATO v ázijsko-tichomorskom regióne s tým, že by túto oblasť vrhli do "víru" konfliktov, informuje agentúra AFP.

"Pokusy presadiť v ázijsko-tichomorskom regióne aliancie typu NATO v podstate predstavujú únos regionálnych krajín a zveličujú konflikty a konfrontácie, ktoré len uvrhnú ázijsko-pacifický región do víru sporov a konfliktov," čínsky minister uviedol na každoročnej medzinárodnej bezpečnostnej konferencii známej pod názvom Dialóg Šangri-La.

"Dnešná ázijsko-tichomorská oblasť potrebuje otvorenú a inkluzívnu spoluprácu, nie združovanie sa do malých skupín. Nesmieme zabúdať na vážne katastrofy, ktoré priniesli národom všetkých krajín dve svetové vojny, a nesmieme dovoliť, aby sa takáto tragická história opakovala," uviedol čínsky minister obrany.

Li Šang-fu výslovne nemenoval žiadnu krajinu, ale zdalo sa, že má na mysli Spojené štáty americké, ktoré podporujú aliancie a partnerstvá v regióne. USA sú členom aliancie AUKUS, ktorá ich zoskupuje s Austráliou a Veľkou Britániou. Washington je tiež členom skupiny QUAD, ktorá zahŕňa Austráliu, Indiu a Japonsko.

Viac o téme: ČínaNATOLi Šang-fu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu