Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Predstaviteľ NATO vyzval Čínu na transparentnosť v otázke jadrových zbraní

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

SINGAPUR - Predstaviteľ Severoatlantickej aliancie vyzval v piatok Čínu, aby bola ako svetová veľmoc otvorenejšia, pokiaľ ide o zrýchľujúce sa rozširovanie čínskeho arzenálu jadrových zbraní. Informácie priniesla agentúra AFP.

Aliancia je ochotná hovoriť s Pekingom o tejto záležitosti, uviedol námestník generálneho tajomníka NATO pre obrannú politiku a plánovanie Angus Lapsley na regionálnej bezpečnostnej konferencii Šangri-la v Singapure. Čína "má ako globálna veľmoc globálnu povinnosť byť transparentnejšia", povedal Lapsley s tým, že rozsah a tempo budovania čínskeho nukleárneho arzenálu je "skutočne zarážajúce". Lapsley zdôraznil, že NATO, z ktorého členov majú jadrové zbrane USA, Francúzsko a Británia, nechce zasahovať do tohto regiónu, chce však viesť dialóg.

Upozornil, že Čína má právo modernizovať a rozširovať svoju výzbroj. "NATO je otvorené dialógu, nemôže to však byť náhrada za dialóg medzi USA a Čínou," doplnil. Americké ministerstvo obrany vo svojej výročnej správe o Číne z novembra 2022 uviedlo, že Peking v roku 2021 zjavne zrýchlil rozširovanie nukleárneho arzenálu a v súčasnosti má viac ako 400 jadrových hlavíc. Je to stále zďaleka menej, než ich majú USA a Rusko, no podľa hodnotenia Pentagónu sa tento počet do roku 2035, ktoré si čínske komunistické vedenie stanovilo na zavŕšenie úplnej modernizácie armády, pravdepodobne zvýši na 1500. V tomto horizonte bude tiež Peking disponovať celou škálou moderných rakiet.

Viac o téme: Jadrové zbraneČínaNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu