Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Diplomati USA a Číny rokovali v Pekingu o zlepšení vzájomných vzťahov

Predavač oblieka kvety medzi planétami v tvare čínskej a americkej vlajky, ktoré sú vystavené v obchode počas jarného karnevalu v Pekingu 13. mája 2023.  Vysokopostavení americkí a čínski diplomati viedli v Pekingu
Predavač oblieka kvety medzi planétami v tvare čínskej a americkej vlajky, ktoré sú vystavené v obchode počas jarného karnevalu v Pekingu 13. mája 2023. Vysokopostavení americkí a čínski diplomati viedli v Pekingu "úprimné a produktívne" rozhovory a doho (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Wong)

PEKING - Predstavitelia ministerstiev zahraničných vecí Spojených štátov a Číny viedli otvorené a konštruktívne rozhovory o zlepšení vzájomných vzťahov a riešení rozdielnych pohľadov na jednotlivé záležitosti. Po stretnutí námestníka amerického ministra zahraničných vecí pre záležitosti východnej Ázie a Tichomoria Daniela Kritenbrinka s námestníkom čínskeho ministra zahraničných vecí Ma Čao-süom v Pekingu to v utorok uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

"Obe strany viedli úprimnú, konštruktívnu a efektívnu komunikáciu o podpore zlepšenia čínsko-amerických vzťahov," uviedlo čínske ministerstvo. Podľa Pekingu rokovania prebehli v súlade s dohodou hláv oboch štátov Joea Bidena a Si Ťin-pchinga na stretnutí na indonézskom ostrove Bali vlani v novembri. Peking opätovne objasnil svoje dlhodobé stanovisko v prípade Taiwanu, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia. 

Archívne video: Smer-SD žiada znovuotvorenie obrannej zmluvy s USA

Smer-SD žiada znovuotvorenie obrannej zmluvy s USA. (Zdroj: Facebook/ Robert Fico)

USA vo vyjadrení uviedli, že "obe strany si vymenili názory na bilaterálne vzťahy, záležitosti týkajúce sa [Taiwanského] prielivu, komunikačné kanály a ďalšie záležitosti". Americkí predstavitelia dodali, že Spojené štáty budú pre Čínu predstavovať tvrdú konkurenciu a hájiť svoje hodnoty a záujmy. Obe strany sa dohodli pokračovať vo vzájomnej komunikácii.

Viac o téme: Ministerstvo zahraničných vecíRokovanie USAČínaZlepšenie vzťahov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu