Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Škandál na najvyššej úrovni: Japonský premiér prepustil vlastného syna! Párty v rezidencii a posmešky z ministrov

Japonský premiér Fumio Kishida a jeho syn Shotaro
Japonský premiér Fumio Kishida a jeho syn Shotaro (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News, Twitter/Japan News)

TOKIO – Japonská politika sa musí spamätávať z poriadnej rany. Svet obletela kauza o synovi japonského premiéra, ktorý to ako vysoký štátny úradník vôbec nezvládol. Prišla výpoveď, ktorú si vypočul z úst vlastného otca. S prácou to nemalo nič spoločné.

archívne video

V pražskom aquaparku vyčíňala žena opitá na mol (Zdroj: Facebook/Městská policie hl. m. Prahy)

Premiér Japonska Fumio Kishida sa začiatkom týždňa vyjadril, že prepúšťa svojho syna z funkcie tajomníka. Dôvodom malo byť nevhodné správanie, ktorým sa Shotaro (32) prezentoval ešte počas minulého roku. Infomáciu priniesol francúzsky denník Le Figaro. V decembri 2022 usporiadal premiérovom syn párty v otcovej rezidencii. Na tom by nebolo nič strašné, lenže na verejnosti sa objavili obrázky, ktoré poburovali japonskú politickú scénu. 

Robili si srandu

Celé Japonsko mohlo na snímkach, ktoré sa objavili len minulý týždeň, vidieť hostí z večierka, ktorí doslova parodovali ministrov alebo si robili srandu za rečníckym pultom, odkiaľ sa širokej verejnosti prihovárajú tie najvyššie politické elity. Na schodoch s červeným kobercom, kde sa bežný smrteľník len tak nedostane, ležal opitý samotný Shotaro.

"Jeho správanie z pozície štátneho tajomníka bolo v minulom roku poburujúce a nevhodné. Rozhodli sme sa ho preto nahradiť," povedal pred médiami Fumio Kishida. Spočiatku chcel japonský premiér svojho syna len pokarhať, ale na nátlak opozície sa nakoniec rozhodol pre jeho prepustenie, s platnosťou od 1. júna. 

Problémy už v minulosti

Podľa japonských médií to bola len čerešnička na torte. Shotaro Kishida sa už v minulosti dostal pod paľbu kritiky, keď využíval služobné autá a lietadlá na cesty po Európe. Premiérska stolička sa pod Kishidom poriadne nalomila. Škandál so synom sa prevalil po období, kedy prišiel v priebehu troch mesiacov o štyroch ministrov. Buď mali finančné nezrovnalosti, ale napojenie na známu japonskú sektu. 


 

Viac o téme: VládaPremiérŠtátny tajomníkJaponskoTokioFumio KishidaShotaro Kishida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu