Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Erdogan a jeho spojenci si udržali väčšinu v parlamente

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Ali Unal)

ANKARA - Znovuzvolený turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si podľa oficiálnych výsledkov parlamentných volieb zo 14. mája udržal väčšinu v parlamente, avšak jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) nezískala dostatočný počet kresiel na to, aby mohla schvaľovať kľúčové zmeny zákonov. Informovala o tom agentúra DPA.

AKP a jej spojenci získali v 600-člennom parlamente väčšinu 323 kresiel, uviedol v utorok v Ankare predseda volebnej komisie Ahmet Yener. Erdogan by potreboval 360 kresiel na vypísanie referenda a 400 na prijatie zmien ústavy. Stále však môže isté legislatívne zmeny nariadiť prezidentským dekrétom.

Poslancov má menej

Erdoganova AKP má 268 poslancov, čo je o 27 menej ako v predchádzajúcom volebnom období. Nacionalistická Strana národnej akcie (MHP), ktorá podporuje AKP, získala 50 kresiel a päť mandátov má islamistická strana YRP. Opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) je druhou najsilnejšou stranou v parlamente so 169 kreslami. Šéfa CHP Kemala Kiličdarogla, ktorý bol spoločným kandidátom opozície na post hlavy štátu, v nedeľnom druhom kole volieb porazil súčasný prezident Erdogan.

Druhý najväčší opozičný subjekt, prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP), ktorá pre nevyriešený súdny spor kandidovala pod hlavičkou sesterskej Strany zelenej ľavice, prišla o šesť mandátov a v novom parlamente má 61 kresiel. Noví poslanci zložia slávnostný sľub v piatok.

Viac o téme: TureckoRecep Tayyip ErdoganParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu