Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tisíce ľudí muselo utiecť pred lesnými požiarmi v Novom Škótsku

Lesné požiare v Novom Škótsku.
Lesné požiare v Novom Škótsku. (Zdroj: SITA/Kelly Clark/The Canadian Press via AP)

HALIFAX - Tisíce ľudí v kanadskej provincii Nové Škótsko museli utiecť pred lesnými požiarmi. Severozápadne od provinčnej metropoly Halifax horí les na ploche 788 hektárov, informuje správa agentúry DPA.

Magistrát v Halifaxe oznámilo, že domovy muselo opustiť zhruba 16 400 obyvateľov. Podľa odhadov zasahujúcich zložiek je poškodených približne 200 budov. Zranené ani nezvestné osoby hlásené neboli. V juhozápadnej časti provincie Nové Škótsko je plamene zasiahli les na ploche viac než 6000 hektárov. Úplne zničených či poškodených bolo viacero budov.

"Situácia okolo lesných požiarov v Novom Škótsku je neuveriteľne vážna," napísal kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok na Twitteri. "Sme pripravení poskytnúť akúkoľvek potrebnú štátnu podporu a pomoc," zdôraznil.

Výskyt požiarov a ich intenzita sa ešte zvýši

S lesnými požiarmi bojuje už niekoľko týždňov aj západná Kanada. Podľa údajov miestnych úradov zhorela v provincii Alberta tam vzniklo tento rok 546 požiarov a zhorela plocha viac ako milión hektárov. Viac ako polovicu požiarov spôsobili ľudia a 59 vyvolal zásah bleskom.

Experti upozorňujú, že v spojitosti s klimatickou zmenou sa frekvencia výskytu požiarov a ich intenzita ešte zvýši. Priemerná teplota v prérijných provinciách na západe Kanady sa podľa úradov od polovice 20. storočia zvýšila o 1,9 stupňa Celzia.

Viac o téme: LesLesný požiarHalifaxNové Škótsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu