Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Popredný politik Európskeho parlamentu vyzýva na ukončenie prístupového procesu Turecka do Európskej únie

Manfred Weber
Manfred Weber (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BERLÍN - Manfred Weber ako líder stredopravej politickej skupiny Európska ľudová strana (EPP) - najväčšej v Európskom parlamente (EP) - sa vyjadril za ukončenie prístupového procesu Turecka do EÚ. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

"Posledných niekoľko rokov ukázalo, že blízke partnerstvo je dôležité, ale nikto nechce, aby sa Turecko sa stalo riadnym členom EÚ - ani Turecko, ani EÚ," povedal nemecký politik Weber v interview zverejnenom v pondelok. "Musíme tento proces nechať tak, pretože viac bráni lepším vzťahom, než im pomáha," povedal predseda EPP. Očakávania po nedeľnom znovuzvolení Recepa Tayyipa Erdogana za tureckého prezidenta sú jasné, uviedol Weber.

"Spoluprácu potrebujeme predovšetkým v cieľoch ako dosiahnutie mieru medzi Ukrajinou a Ruskom, migračná politika, ekonomická modernizácia a otázka Cypru. A Erdogan by mal okamžite súhlasiť s členstvom Švédska v NATO," vysvetlil Weber.

Rozdelený Cyprus

Cyprus je rozdelený od roku 1974, po gréckom prevrate a tureckom vojenskom zásahu. Početné sprostredkovateľské misie OSN zamerané na odstránenie tohto rozdelenia zlyhali. Cyprus je členom Európskej únie od roku 2004, ale zákony a predpisy EÚ sa vzťahujú len na grécky juh Cypru.

Turecko vetovalo snahu Švédska o vstup do NATO a ako dôvod uviedlo nedostatočné zásahy Štokholmu proti "teroristickým organizáciám", čím Ankara myslí predovšetkým Stranu kurdských pracujúcich (PKK), pripomína DPA.

Viac o téme: TureckoEurópsky parlamentEurópska úniaManfred Weber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu