Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Srbský prezident Vučič odstúpil z postu predsedu Srbskej pokrokovej strany

Aleksandar Vučič Zobraziť galériu (2)
Aleksandar Vučič (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Srbský prezident Aleksandar Vučič v sobotu odstúpil z funkcie predsedu Srbskej pokrokovej strany (SNS). Na Vučičov návrh ho vystrieda Miloš Vučevič, ktorý je aj ministrom obrany, informovala agentúra AP.

Vučič svoj zámer avizoval už na piatkovom zhromaždení v Belehrade pred desiatkami tisíc svojich priaznivcov. SNS viedol od roku 2012, keď sa jeho predchodca na tomto poste Tomislav Nikolič stal srbským prezidentom. Vučič bol za hlavu štátu zvolený v roku 2017, ale predsedom SNS zostal. Vučič v minulosti často čelil kritike za to, že zostáva lídrom strany a zároveň zastáva funkciu prezidenta. Pred svojimi sympatizantmi zhromaždenými v piatok v Belehrade povedal, že zostane členom SNS, "kým bude žiť".

Protesty sú najväčšie za posledné roky

Ubezpečil: "Nikam od vás neodídem". Jeho rozhodnutie odstúpiť z čela SNS podľa AP súvisí s jeho plánmi na vytvorenie nového hnutia, ktoré bude zahŕňať ďalšie strany, odborníkov a významné osobnosti. Analytici tvrdia, že Vučič chce po viac ako desaťročí pri moci a rastúcom tlaku verejnosti "preskupiť sily". Kritici obviňujú Vučiča i jeho stranu, že počas 11 rokov pri moci rozdúchavali v srbskej spoločnosti rozpory a obmedzovali demokratické slobody. Vučič to popiera. AP informovala, že opozícia na sobotu opäť zvolala protestné zhromaždenie, na ktorom sa očakáva účasť tisícov ľudí požadujúcich odstúpenie najvyšších predstaviteľov a odobratie licencií provládnym médiám, ktoré vysielajú násilný obsah a pozývajú do vysielania osobnosti z kriminálneho prostredia a vojnových zločincov.

Srbský prezident Vučič odstúpil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA(AP Photo/Darko Vojinovic))

Protesty proti Vučičovi a jeho vláde, ktoré sa konajú v Belehrade a ďalších srbských mestách, sú najväčšie za posledné roky. Sú organizované v reakcii na dva prípady masovej streľby zo začiatku tohto mesiaca, ktoré si vyžiadali 18 mŕtvych a 20 zranených. Medzi obeťami a zranenými boli aj deti zo základnej školy. Opozičné strany avizovali, že v demonštráciách budú pokračovať, kým nebudú splnené ich požiadavky. Patrí medzi ne odvolanie ministra vnútra a šéfa tajnej služby, zrušenie celoštátnych vysielacích licencií pre dve provládne televízne stanice a odvolanie orgánu monitorujúceho médiá. Aj piatkové zhromaždenie na podporu Vučiča a vlády bolo masové - údajne najväčšie v histórii Srbska. Viaceré srbské médiá však informovali, že zamestnancom štátnych podnikov v menších mestách bolo povedané, že naň musia prísť, inak prídu o prácu.

Viac o téme: Aleksandar VučičOdstúpenie z funkcieSbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu