Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf OSN Guterres reagoval na razie proti klimatickým aktivistom: Upozornil na ich význam

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v reakcii na razie proti klimatickým aktivistom upozornil na význam ochrany klímy a činnosti aktivistov. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

"Klimatickí aktivisti, vedení morálnym hlasom mladých ľudí, nasledujú svoje ciele aj počas najtemnejších dní. Musia byť chránení a v súčasnosti ich potrebujeme viac než kedykoľvek," povedal hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa Stéphane Dujarric. Demonštranti podľa jeho slov v rozhodujúcich chvíľach výrazne prispievajú k tomu, aby vlády a lídri v oblasti hospodárstva boli nútení robiť viac. Vlády sú podľa Dujarrica zodpovedné za presadzovanie zákonov a zaisťovanie bezpečnosti. Zdôraznil však, že ľudia majú právo na nenásilné protesty.

Aktivisti ochromili niekoľkokrát dopravu

Nemecká polícia v stredu v rámci vyšetrovania financovania environmentálnej skupiny Posledná generácia (Letzte Generation) prehľadala 15 nehnuteľností v siedmich spolkových krajinách. Razie mali spojitosť s rôznymi žalobami vznesenými počas minulého roka voči členom tejto skupiny. Sedem podozrivých vo veku 22 až 38 rokov čelí obvineniam z vytvárania či podpory zločineckej organizácie. Skupina účasť na trestnej činnosti odmieta. Aktivisti z Poslednej generácie v uplynulých mesiacoch niekoľkokrát ochromili dopravu počas špičky v nemeckých mestách v snahe vyvinúť tlak na vládu, aby prijala ráznejšie opatrenia proti zmene klímy.

Pri protestoch sa zvykli aj prilepiť k vozovke. Niektorí aktivisti sa tiež prilepili k rôznym umeleckým dielam v nemeckých múzeách a galériách. Zoskupenie žiada, aby Nemecko do roku 2030 prestalo úplne používať fosílne palivá a aby vláda prijala viacero krátkodobých opatrení vrátane zníženia maximálnej rýchlosti na diaľniciach na 100 kilometrov za hodinu, aby sa znížili emisie z dopravy.

Viac o téme: RazieOSNAntónio GuterresKlimatickí aktivisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu