Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Kirgizsku zatkli vyše 30 ľudí podozrivých z prípravy prevratu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BIŠKEK - Viac než 30 ľudí zatkli v Kirgizsku pre obvinenia, že pripravovali štátny prevrat, uviedla v utorok tamojšia štátna bezpečnostná služba GNKB. Informuje o tom správa agentúry AFP.

GNKB tvrdí, že členovia skupiny chceli vyvolať nepokoje, aby mohli "násilne prevziať moc" v krajine. K zatýkaniu podozrivých došlo v priebehu pondelka, len deň po návšteve predsedu Európskej rady Charlesa Michela v Kirgizsku. Tamojší prezident Sadyr Žaparov pri tejto príležitosti vyjadril pripravenosť spolupracovať s Európskou úniou. 

Archívne video: Peter Mišík o príprave summitu EÚ a vypočúvaní Maďarska a Poľska v Bruseli

Peter Mišík o príprave summitu EÚ a vypočúvaní Maďarska a Poľska v Bruseli (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

Kirgizsko si dlhodobo užívalo relatívnu slobodu tlače a politický pluralizmus, tamojšie mimovládne organizácie však v poslednom období kritizujú rastúci tlak voči médiám a občianskej spoločnosti, konštatuje AFP.

V tejto chudobnej stredoázijskej krajine s väzbami na Rusko a Čínu od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 a následného nadobudnutia nezávislosti rezignovali už traja prezidenti - v dôsledku politických kríz súvisiacich s korupciou, rodinkárstvom a volebnými podvodmi.

Viac o téme: PlánovanieZatknutieŠtátny prevratKirgizskoŠtátna bezpečnostná služba GNKB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu