Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dalajláma navštívil Veľkú Britániu

Dalajláma Zobraziť galériu (5)
Dalajláma

LONDÝN - Dalajláma v utorok pricestoval na 11-dňovú návštevu Británie, počas ktorej by sa mal stretnúť s premiérom Gordonom Brownom ako aj s predstaviteľmi parlamentu.

Tibetský duchovný vodca priletel na londýnske letisko Heathrow z Berlína po päťdňovej návšteve Nemecka, ktorá opätovne otriasla vzťahmi krajiny s Čínou.

Britské turné, ktoré ukončí 30. mája, bude mať podobnú schému. Na programe sú rokovania s najvyššími politickými i cirkevnými predstaviteľmi, medzi ktorými nebude chýbať ani líder anglikánskej cirkvi Rowan Williams, arcibiskup z Canterbury. V utorok by mal dalajláma dostať čestný diplom Londýnskej univerzity, v stredu má v pláne stretnutie s poslancami.

Vo štvrtok je na programe prednáška pred parlamentnou dozornou radou na tému dodržovania ľudských práv v Tibete a čínskych zásahov proti marcovým protestom. Predniesť reč by mal tiež v londýnskej Royal Albert Hall, v Nottinghame, vo východnom Anglicku ako aj v univerzitnom meste Oxford.

Dalajláma sa v pondelok stretol s nemeckou ministerkou rozvoja Heidemarie Wieczorekovou-Zeulovou, s ktorou viedol "úprimnú diskusiu o tibetskej autonómii a čínskej vláde". Ministerkino rozhodnutie stretnúť sa s tibetským duchovným lídrom vyvolalo kritiku v rámci vládneho kabinetu kancelárky Angely Merkelovej, ktorej minuloročná schôdzka s dalajlámom spôsobila ochladenie vzťahov s Čínou.

Podľa Merkelovej hovorcu Thomasa Stega kancelárka proti tomuto stretnutiu nebola, práve naopak. Dalajlámova návšteva v Nemecku sa stretla so značnou odozvou verejnosti.

V nedeľu si ho v Norimbergu prišiel vypočuť sedemtisícový dav. Budhistický líder tam vyjadril ľútosť nad faktom, že náboženské rozdiely často vedú ku krviprelievaniu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu