Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Joe Biden pozval lídrov Japonska a Južnej Kórey na rokovania do USA

Americký prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida Zobraziť galériu (3)
Americký prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida (Zdroj: TASR/AP)

HIROŠIMA - Americký prezident Joe Biden pozval japonského premiéra Fumia Kišidu a juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola na oficiálne trojdňové rokovania do Washingtonu. Informuje agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na predstaviteľa americkej vlády.

Predstaviteľ vlády uviedol, že presný časový plán návštevy bude pripravený čoskoro. Viac podrobností neposkytol. Biden, Jun a Kišida absolvovali krátke stretnutie aj na okraji prebiehajúceho summitu krajín skupiny G7 v Hirošime, kam Japonsko pozvalo aj Južnú Kóreu. Tieto dve ázijské krajiny patria medzi kľúčových spojencov USA.

Tokio a Soul nedávno vyjadrili vôľu napraviť vzájomné vzťahy, pripomína AFP. Tie boli dlhodobo narušené z dôvodu sporu o záležitosti z obdobia rokov 1910-1945, keď bola Južná Kórea pod japonskou nadvládou. Kišida a Jun v nedeľu navštívili pamätník na počesť Kórejčanov, ktorí prišli o život pri zhodení atómovej bomby na Hirošimu. Bola to prvá spoločná návšteva lídrov Japonska a Južnej Kórey pri tomto pamätníku, pripomína AFP.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Americký prezident Joe Biden  (Zdroj: TASR/AP)

Traja lídri sa dohodli na posunutí trojstrannej spolupráce svojich krajín na novú úroveň, píše agentúra Jonhap. Cieľom je zvýšenie schopnosti odvracať jadrové hrozby zo strany Severnej Kórey a posilnenie slobodného a prístupného medzinárodného poriadku.

Viac o téme: JaponskoJoe BidenSummit G7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu