Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko chystá v jadrovej elektrárni v Záporoží rozsiahlu provokáciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Maxar Technologies via AP)

KYJEV - Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že ruská armáda pripravuje rozsiahlu provokáciu simulujúcu haváriu v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES), aby zmarila očakávaný protiútok ukrajinskej armády.

Jadrová elektráreň, ktorá sa nachádza v Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti, je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a počas vojny bol jej areál už niekoľkokrát ostreľovaný, z čoho sa navzájom obviňujú strany konfliktu, pripomenula agentúra Reuters citovaná agentúrou TASR. Podľa ukrajinskej rozviedky ruská armáda mohla svoj "úder" zasadiť priamo na území jadrovej elektrárne, po ktorom by bol oznámený únik rádioaktívnych látok. "Cieľom tejto akcie je vyprovokovať medzinárodné spoločenstvo k podrobnému vyšetrovaniu, počas ktorého budú zastavené všetky boje," uviedla ukrajinská vojenská rozviedka vo svojej tlačovej správe.

K tvrdeniam Ukrajiny sa nevyjadrili ani ruskí predstavitelia

Podľa ukrajinskej strany si chce Rusko takto vymôcť "vítanú prestávku", ktorú využije na preskupenie svojich jednotiek. Vo vyhlásení hlavnej správy vojenskej rozviedky (GUR) ukrajinského ministerstva obrany datovanej piatkom sa neuvádzajú žiadne dôkazy pre spomínané tvrdenia, upozornil Reuters. Reuters v tejto súvislosti podotkol, že toto tvrdenie GUR sa podobá na vyhlásenia Moskvy, ktorá pravidelne bez dôkazov tvrdí, že Kyjev pripravuje provokácie s rôznymi nebezpečnými zbraňami alebo látkami, aby následne mohol Rusko obviniť z vojnových zločinov. GUR tiež deklarovala, že Rusko zmarilo na piatok naplánované striedanie inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorí pôsobia priamo v ZAES.

MAAE však o porušení dohôd neinformovala. MAAE v e-mailovej odpovedi agentúre AP uviedla, že nemá k dispozícii žiadne okamžité vyjadrenie k týmto obvineniam. K tvrdeniam Ukrajiny sa nevyjadrili ani ruskí predstavitelia. Minulý týždeň očití svedkovia uviedli, že ruská armáda posilňuje obranné pozície v ZAES a jej okolí pred predpokladaným protiútokom ukrajinskej armády, pripomenula agentúra Reuters. Záporožská elektráreň patrí medzi 10 najväčších jadrových elektrární na svete. Nachádza sa v čiastočne okupovanej Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Jej šesť reaktorov je už niekoľko mesiacov odstavených. Elektráreň však na prevádzku kľúčových chladiacich systémov a ďalších bezpečnostných prvkov stále potrebuje elektrickú energiu i kvalifikovaný personál.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na UkrajineZáporožská elektráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu