Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Účastníci summitu G7 v Hirošime si pripomenuli obete zhodenia atómovej bomby: Dohodli sa aj na sankciách proti Rusku

Biden na summite G7 v Hirošime Zobraziť galériu (2)
Biden na summite G7 v Hirošime (Zdroj: Twitter/The White House)

HIROŠIMA - Lídri zoskupenia G7 si v piatok v japonskej Hirošime pripomenuli obete zhodenia atómovej bomby na toto mesto počas druhej svetovej vojny. Urobili tak na začiatku trojdňového summitu G7.

Lídri si obete uctili kladením vencov k pamätníku v Parku mieru. Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz po svojom príchode do Japonska označil Hirošimu za pamätník, ktorý nám pripomína našu zodpovednosť za mier a bezpečnosť vo svete. Spojené štáty zhodili atómovú bombu na Hirošimu 6. augusta 1945, v čoho dôsledku zahynulo najmenej 140.000 ľudí. Výbuch druhej americkej jadrovej bomby 9. augusta v Nagasaki zabil približne 74.000 ľudí.

Veniec v piatok k pamätníku položil aj americký prezident Joe Biden; za zhodenie bomby sa však neospravedlnil. Neurobil tak ani bývalý prezident Barack Obama, ktorý Hirošimu navštívil v roku 2016, pripomína DPA. Japonský premiér Fumio Kišida za miesto konania summitu vybral Hirošimu. Jeho krajina tento rok zoskupeniu G7 predsedá.

Hlavnou témou trojdňového stretnutia je vojna na Ukrajine

Hlavnou témou trojdňového stretnutia (19. - 21. mája) je vojna na Ukrajine. Viaceré krajiny už pred začiatkom rokovaní oznámili nové sankcie voči Rusku s cieľom oslabiť jeho schopnosť financovať túto vojnu. Krajiny G7 chcú predovšetkým obmedziť obchody Ruska s komoditami a nerastnými surovinami. Lídri G7 majú na summite diskutovať aj o mocenských ambíciách Číny v indicko-tichomorskom regióne, situácii vo svetovom hospodárstve a o ochrane klímy.

Zelenskyj sa osobne zúčastní na summite G7 v Hirošime

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa cez víkend osobne zúčastní na summite krajín skupiny G7 v japonskej Hirošime. Oznámil to v piatok tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexij Danilov. "Bude sa tam rozhodovať o veľmi dôležitých veciach. Fyzická prítomnosť nášho prezidenta je preto dôležitá, aby bránil naše záujmy," uviedol Danilov pre ukrajinskú televíziu.

"Sme si istí, že náš prezident bude tam, kde Ukrajina potrebuje, aby bol - kdekoľvek na svete -, aby riešil záležitosti stability našej krajiny," dodal. Viaceré médiá v piatok ráno s odvolaním sa na nemenové zdroje informovali, že Zelenskyj sa na summite G7 v Hirošime zúčastní osobne. Podľa európskeho zdroja agentúry Reuters pricestuje Zelenskyj do Hirošimy v nedeľu.

Pôvodne bolo potvrdené, že Zelenskyj sa k účastníkom summitu pripojí prostredníctvom videokonferencie. Jeho osobná návšteva v Japonsku je prekvapením, píše stanica Sky News. Očakáva sa, že lídri skupiny G7 ohlásia sprísnenie sankcií uvaľovaných na Rusko za inváziu na Ukrajinu. Počas trojdenného summitu, ktorý sa začína v piatok, by mali tiež rokovať o postupe vo vojne na Ukrajine. Skupinu G7 tvoria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a USA.

Členovia G7 by si nemali navzájom konkurovať v oblasti obnoviteľných zdrojov

Štáty skupiny G7 - siedmich najbohatších ekonomík sveta, by mali spolupracovať na prístupe k technológiám a zabezpečení zdrojov vzácnych nerastov pre ekologický prechod. Tak sa namiesto konkurencie vytvoria ďalšie výrobné kapacity. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na samite lídrov G7 v japonskom meste Hirošima. Skupina G7 zrýchľuje svoj prechod na ekologickejšie technológie potom, ako ruská invázia na Ukrajinu narušila desiatky rokov trvajúce energetické dodávateľské reťazce. A chce tiež znížiť závislosť od Číny, ktorá dominuje v oblasti dodávok tzv. vzácnych zemín.

 "Napriek všetkým geopolitickým ťažkostiam sa prechod na čistú energiu zrýchľuje," povedala von der Leyenová a vyzvala štáty G7, aby sa v rámci týchto pretekov snažili vytvoriť ďalšie výrobné kapacity a nešli na úkor toho druhého. Krajiny G7 chcú dosiahnuť uhlíkovú neutralitu najneskôr do roku 2050, pričom do svojho spotrebiteľského mixu pridajú veternú energiu, slnečnú energiu a ďalšie druhy obnoviteľnej energie.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (2)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Európska únia (EÚ) chce do roku 2030 spracovávať 40 % kritických surovín, ktoré spotrebuje, čím sa drasticky zníži jej závislosť od Číny. V súčasnosti sa spolieha na Čínu, pokiaľ ide o viac ako 90 % minerálov nevyhnutných na výrobu veternej energie a batérií. Podľa von der Leyenovej G7 by mala zvážiť stanovenie cieľov pre vybudovanie globálnej čistej výrobnej kapacity a vytvoriť viac ekologických aliancií "medzi sebou, ale aj s inými dôveryhodnými partnermi".

"Ak máme konkrétne obavy, týkajúce sa spravodlivej hospodárskej súťaže, mali by sme nájsť spôsoby, ako ich riešiť," vyhlásila a vyjadrila nádej, že členovia G7 dosiahnu v tejto otázke pokrok. Kanada, ktorá je členom G7, má veľa nerastov, ako je lítium, kobalt a nikel, ktoré sa používajú na výrobu batérií pre elektrické vozidlá. Tamojšia vláda sa snaží pomôcť výrobcom a spracovateľom zvýšiť produkciu. Austrália, ktorá nie je členom G7, poskytla sériu grantov ťažobným spoločnostiam v nádeji, že urýchlia rozvoj priemyslu batérií. Austrálsky premiér Anthony Albanese je na samite G7, ktorý potrvá do nedele, ako hosť.

Skupina G7 sa dohodla na nových sankciách proti Rusku

Lídri krajín skupiny G7 sa v piatok na summite v japonskej Hirošime dohodli na nových sankciách. Tie podľa nich "vyhladujú" ruskú vojnovú mašinériu, ktorá nebude mať prístup k technológiám, službám a priemyselným produktom G7. 

Nové sankčné opatrenia budú zahŕňať obmedzenia na vývoz položiek, ktoré sú pre Rusko dôležité na bojisku. Okrem toho sa tiež zameriavajú na právnické osoby obvinené z prepravovania materiálu určeného pre Rusko na vojenský front. Prijatie sankcií oznámili pred začiatkom summitu aj Spojené štáty a Británia, ktorá zakáže dovoz ruských diamantov, hliníka, medi a niklu. Obmedzenie obchodu s ruskými diamantmi s cieľom obmedziť schopnosť Moskvy financovať vojnu voči Ukrajine ohlásila aj Európska únia.

"Rozšírime naše opatrenia, aby sme zaistili, že vývoz všetkých položiek kritických pre ruskú agresiu... bude obmedzený naprieč všetkým našimi jurisdikciami,“ uvádzajú krajiny G7 v spoločnom vyhlásení. "Vyhladujeme Rusko od technológií, priemyselného vybavenia a služieb G7, ktoré podporujú jeho vojnovú mašinériu," dodali skupina siedmich najsilnejších ekonomík a Európska únia. Súčasťou G7 sú Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko.

Aj skupina G7 sa vo svojom vyhlásení zaviazala, že obmedzí obchod a používanie diamantov, ktoré boli "vyťažené, spracované alebo vyprodukované v Rusku". Jedným z najväčších kupcov ruských diamant je Belgicko, ktoré je členom EÚ, ale aj Spojené arabské Emiráty či India. Indický premiér Naréndra Módí sa počas víkendu taktiež pripojí k účastníkom summitu v Hirošime, upozorňuje AFP.

Ukrajina má rozpočtovú podporu na rok 2023 a začiatok roka 2024

Lídri krajín skupiny G7 v piatok na summite v japonskej Hirošime oznámili, že zabezpečili, aby Ukrajina mala potrebnú rozpočtovú podporu na tento rok a začiatok roka 2024, keďže obnovili svoj záväzok poskytnúť finančnú a vojenskú podporu Kyjevu v boji proti Rusku. "Dnes podnikáme nové kroky, aby sme zabezpečili, že nelegálna agresia Ruska proti suverénnemu štátu Ukrajina zlyhá, a aby sme podporili ukrajinský ľud v jeho úsilí o spravodlivý mier založený na rešpektovaní medzinárodného práva," uviedli vo vyhlásení lídri G7 na summite, ktorý sa začal v piatok v japonskom meste Hirošima.

Lídri siedmich najbohatších ekonomík sveta (USA, Japonska, Nemecka, Británie, Francúzska, Talianska a Kanady) rokujú spolu s predstaviteľmi Európskej únie v japonskej Hirošime o konflikte na Ukrajine a rastúcej medzinárodnej sile Číny.Členovia G7 uviedli, že hľadajú spôsoby, ako zabrániť, aby sa do Ruska dostávali cez tretie krajiny tovary a technológie, na ktoré sú uvalené sankcie proti Moskve za jej inváziu na Ukrajinu. Členovia G7 chcú tvrdo zakročiť proti akémukoľvek obchádzaniu sankcií, ktoré by Rusku prinieslo zvýšenie príjmov na financovanie vojny.
 

Viac o téme: PamiatkaObeteHirošimaJoe BidenSummit G7Volodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu