Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA podpísali novú bezpečnostnú dohodu s Mikronéziou

Vlajka Spojených štátov
Vlajka Spojených štátov (Zdroj: antipropaganda.sk)

WELLINGTON - Spojené štáty v stredu oznámili, že s Mikronéziou dosiahli novú bezpečnostnú dohodu, ktorou sa posilnia dlhoročné väzby medzi oboma krajinami. Jedným z cieľov dohody je zabrániť Číne v snahách o zvyšovanie vplyvu v tichomorskom regióne, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Predstavitelia ministerstva zahraničných vecí USA informovali, že na mikronézskom ostrove Pohnpei boli podpísané tri dokumenty, ktoré signalizujú predĺženie 20-ročnej dohody poskytujúcej tomuto ostrovnému štátu bezpečnostné aj rozpočtové záruky. Washington si tým zároveň zaistí vplyv v Mikronézii aj právomoc umiestniť tam vojenské zariadenia. 

Archívne video: Minister obrany Jaroslav Naď o dohode s USA týkajúcej sa vojenskej techniky 

Minister obrany Jaroslav Naď o dohode s USA týkajúcej sa vojenskej techniky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nová dohoda je podľa AFP ranou pre Čínu, ktorá sa usiluje o zvýšenie svojho vplyvu na tomto tichomorskom štáte, čím vyvoláva znepokojenie niektorých miestnych politikov. V marci obvinil vtedajší mikronézsky prezident David Panuelo Čínu z podplácania, podkopávania suverenity Mikronézie aj zo špionáže.

Rokovania USA o dohodách s Mikronéziou a susednými susedným Palau a Marshallovými ostrovmi prebiehajú, resp. prebiehali celé roky. Platnosť doterajších dohôd s týmito krajinami mala vypršať koncom tohto roka.

S Mikronéziou a Palau sa už podarilo dosiahnuť predĺženie týchto dohôd, rozhovory s Marshallovými ostrovmi však stále sprevádzajú nezhody týkajúce sa odškodnenia za testy jadrových zbraní spred vyše 70 rokov.

V minulosti USA testovali na Marshallovych ostrovoch nukleárne zbrane

Marshallove ostrovy, vrátane atolov Bikini a Enewetak, totiž boli miestom 67 nukleárnych testov, ktoré tam v rokoch 1946-1958 uskutočnila armáda Spojených štátov. Ostrovy boli vtedy závislým územím USA. V roku 1954 tam prebehla atmosférická explózia bomby Castle Bravo, tisíckrát silnejšej ako bomba zhodená na japonskú Hirošimu.

Vyjednávači z Marshallových ostrovov na rokovaniach žiadajú, aby Spojené štáty najprv zaplatili väčšiu časť odškodného, ktoré im v súvislosti s týmito testami priznal medzinárodný tribunál pre jadrové škody. Odškodné predstavuje vyše tri miliardy dolárov, pričom USA z nich dosiaľ vyplatili len okolo 270 miliónov.

Viac o téme: USAČínaMikronéziaBezpečnostná dohodaPosilnenie väzbyVplyv v tichomorí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu