Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Severokórejský vodca Kim Čong-un si prezrel novopostavený vojenský špionážny satelit

(Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un si prezrel tamojší prvý vojenský špionážny satelit a schválil i "budúci akčný plán" komisie, ktorá pripravuje vypustenie satelitu na obežnú dráhu. V stredu to uviedli severokórejské médiá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kim Čong-un sa stretol aj s Dočasnou prípravnou komisiou pre vypustenie satelitu, informovala severokórejská tlačová agentúra KCNA. Stalo sa tak len mesiac po tom, čo vodca KĽDR ohlásil dokončenie výstavby satelitu a jeho plánované vypustenie do vesmíru bez uvedenia konkrétneho dátumu. Správa o dokončení satelitu vtedy prišla len niekoľko dní po teste nového typu medzikontinentálnej balistickej strely (ICBM) Hwasong-18 na pevné palivo. Kim Čong-un uviedol, že ide o veľký krok v rámci schopnosti jeho krajiny podniknúť jadrový protiútok.

Kľúčové momenty a vývoj špionážnej družice

"Kim Čong-un sa najskôr podrobne oboznámil s činnosťou Dočasnej komisie a následne si prezrel vojenský prieskumný satelit č. 1, ktorý je pripravený na poslednú kompletizačnú kontrolu a test v kozmickom priestore," uviedla KCNA. Vývoj špionážnej družice patrí medzi kľúčové projekty, o ktorých rokoval zjazd vládnucej Strany pracujúcich v januári minulého roka. Severná Kórea zároveň vlani v decembri vykonala "dôležitý test" v záverečnej fáze prípravy na vypustenie vojenského prieskumného satelitu na obežnú dráhu s cieľom zhodnotiť možnosti satelitného fotografovania, systému prenosu údajov a pozemnej kontroly.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná KóreaVojenský špionážny satelit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu