Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nehoda na leteckej základni na severe Nemecka si vyžiadala dvoch mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/@airplusnews)

KIEL - Dvaja ľudia zahynuli pri pondelkovej nehode malého prúdového lietadla na leteckej základni Hohn v severonemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko. Informuje tlačová agentúra DPA.

Civilné lietadlo Learjet spoločnosti GFD, dcérskej firmy Airbus Defence and Space, sa podľa hovorcu spoločnosti Airbus zrútilo počas štartu o 12:45 h SELČ. Dvojmotorový Learjet štartoval na výcvikový let s leteckými dispečermi nemeckých vzdušných síl. Odborníci z Nemeckého spolkového úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd (BFU) okamžite odcestovali z Braunschweigu a popoludní mali začať vyšetrovanie. Spoločnosť Airbus vyjadrila hlbokú sústrasť rodinám postihnutým tragickou nehodou. Nemecký minister obrany Boris Pistorius sa k nehode vyjadril počas odovzdávania územného veliteľstva v Berlíne.

"Myslíme na príbuzných a priateľov oboch zosnulých. V týchto ťažkých hodinách im vyjadrujeme hlbokú sústrasť. Čo bolo príčinou tejto hroznej nehody a smrti dvoch ľudí, je teraz predmetom vyšetrovania," vyhlásil minister. V Hohne pri Rendsburgu bola dlhý čas dislokovaná 63. dopravná peruť nemeckého letectva. Z tohto letiska štartovali lietadlá spoločnosti Transall na mnohé lety vrátane medzinárodných. Letka bola rozpustená koncom roku 2021. Letisko však má naďalej slúžiť nemeckým vzdušným silám ako záložná základňa. Podľa informácií na svojej internetovej stránke má GFD lietadlá Learjet typu LR-35A a LR-36A. Tieto stroje sa môžu používať na zobrazovanie vzdušných cieľov, vďaka čomu vojenské jednotky môžu nacvičovať námornú alebo pozemnú protivzdušnú obranu s riadenými strelami a hlavňovými zbraňami.

Viac o téme: NehodaObeteLetecká základňaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu