Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nórského kráľa Haralda V. opäť hospitalizovali s infekčným ochorením

Harald V.
Harald V. (Zdroj: SITA/Heiko Junge/NTB Scanpix via AP, File)

OSLO - Nórskeho kráľa Haralda V. hospitalizovali na niekoľko dní s infekčným ochorením, oznámil v pondelok nórsky kráľovský palác. Informuje agentúra AFP.

 "Kráľ je chorý a bol prijatý do nemocnice" oznámil kráľovský palác s tým, že 86-ročného Haralda hospitalizovali v nemocnici v Osle.

Viaceré zdravotné komplikácie

Harald vládne v Nórsku už 32 rokov a v posledných rokoch čelil viacerým zdravotným problémom. Kráľa hospitalizovali s infekčným ochorením aj vlani v auguste a v decembri. Hospitalizovaný bol aj s dýchacími problémami po prekonaní COVID-19. V roku 2003 Harald podstúpil operáciu pre rakovinu močového mechúra a v roku 2005 mu operovali srdcovú chlopňu. V súčasnosti musí už pri chôdzi používať palicu.

Tento bývalý olympijsky jachtár však odmietol abdikovať a vlani v júli sa tiež zúčastnil na Svetovom šampionáte v jachtingu, všíma si AFP.

Otázna návšteva Talianska

Zatiaľ nie je jasné, či sa Harald zúčastní na nachádzajúcej návšteve talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu v Nórsku, ktorá sa uskutoční tento štvrtok a piatok. "Okrem dnešného dňa neboli vykonané žiadne zmeny jeho programu, aspoň zatiaľ," uviedol hovorca kráľovského paláca pre AFP.

Harald sa mal v pondelok zúčastniť na spomienkových udalostiach venovaných výročiu konca druhej svetovej vojny. Udalostí sa namiesto neho zúčastní jeho syn, korunný princ Haakon. Ten spolu s manželkou reprezentoval Nórsko aj na sobotňajšej korunovácii britského kráľa Karola III. v Londýne.
 

Viac o téme: HospitalizáciaInfekčné ochorenieNórskoKráľ Harald V.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu