Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vietnam namieta proti austrálskej minci: Obsahuje vlajku z vojnových čias

Pamätná minca
Pamätná minca (Zdroj: Twitter/ abcnews)

HANOJ - Vietnam dôrazne protestuje proti tomu, že Austrália vydala pamätnú mincu s vyobrazením žlto-červenej vlajky bývalého Južného Vietnamu (Vietnamskej republiky - RVN). Vietnam uviedol, že minca je v rozpore s pozitívnymi trendmi v bilaterálnych vzťahoch, a vyzval Austráliu, aby zastavila jej obeh, informovala v piatok spravodajská stanica BBC News.

Austrália počas vietnamskej vojny (1955-1975), ktorá sa skončila zjednotením Vietnamu, bojovala po boku porazeného Juhu podporovaného i Spojenými štátmi. Limitovaná edícia dvojdolárovej mince bola vydaná pri príležitosti 50. výročia stiahnutia sa austrálskych síl z Vietnamu.

"Mrzí nás a rozhodne protestujeme proti tomu, že Kráľovská austrálska mincovňa a Austrálska pošta vydávajú a šíria predmety zahŕňajúce žltú vlajku s tromi pruhmi - vlajku režimu, ktorý už neexistuje," uviedol vietnamský rezort diplomacie. Sporný dizajn sa nachádza na rube mince, kde je v strede vyobrazený aj vrtuľník Bell UH-1 Iroquois. Na lícnej strane je podobizeň zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II.

Kráľovská austrálska mincovňa (RAM) uviedla, že dizajn odráža "farby stužiek služobných medailí udelených Austrálčanom, ktorí slúžili vo Vietname, vrátane medaily Za službu vo Vietname, ktorá bola zavedená v roku 1968". RAM dodala, že austrálska vláda "neuznáva vlajku bývalej Vietnamskej republiky". Počas konfliktu bolo zabitých viac ako 520 Austrálčanov. Vlajka RVN je v súčasnom Vietname (Vietnamskej socialistickej republike - SRV) stále citlivou témou.
 

Viac o téme: MincaVietnamAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu