Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Raj pre ruskú smotánku: Oligarcha buduje rezort na juhu Európy, pre smrteľníkov bude k dispozícii len časť pláže

Ostrov Skorpios pri pobreží Grécka sa zmení na dovolenkový rezort s amfiteátrom
Ostrov Skorpios pri pobreží Grécka sa zmení na dovolenkový rezort s amfiteátrom (Zdroj: YouTube/ Υποδομές στην Ελλάδα)

SKORPIOS – Istý známy ruský oligarcha už v minulosti kúpil pri Grécku časť pevniny. Veľké vízie si však zrejme dlhšie skrýval len pre seba. Vybudovanie raja pre Rusov bude nakoniec stáť oveľa viac, ako spočiatku plánoval. Napriek tomu, že je na sankčnom zozname Ukrajiny, peniaze mu zrejme problém nerobia.

archívne video

Jan Lipavský o príprave desiateho balíka sankcií EÚ voči Rusku (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Dmitrij Rybolovlev patrí medzi najbohatších Rusov. Pred inváziou na Ukrajinu, to bol celkom normálny jav, avšak odkedy začala vojna na Ukrajine, na oligarchov podporujúcich Vladimira Putina, sa už pozerá inak. Rybolovlev medzi nich rozhodne patrí. I keď ho Ukrajina zaradila na sankčný zoznam, Rybolovlev naďalej vlastní ostrov Skorpios v Iónskom mori pri pobreží Grécka. Informuje o tom The Sun.

Oligarcha, ktorý okrem iného vlastní aj futbalový klub As Monaco, sa rozhodol investovať do výstavby rezortu na spomínanom ostrove. Všetko má už očividne prepracované, pretože sa uvádza, že prostredie má byť pod ochranou a okolitý svet nebude vedieť, čo sa tam odohráva. Predbežne bola výstavba vyčíslená na 355 miliónov libier, no suma sa medzičasom navýšila. 

Ukrytý pred okolitým svetom 

Bežný smertelník bude mať na ostrove prístup len k jednej pláži. Na zvyšné miesta sa dostanú len ruskí oligarchovia a ich známi. Súčasťou mohutnej výstavby bude heliport, kúpele, stajne, prístav, amfiteáter či dokonca súkromné futbalové ihrisko. 

Prvé odhady hovoria, že pokiaľ bude niekto chcieť vlastniť nehnuteľnosť na ostrove, nájomné ho vyjde od 835-tisíc do 1,6 milióna libier na týždeň. Na ostrove bude okrem iného umiestnená aj oligarchova umelecká zbierka v hodnote 5,4 milióna libier. 

Projekt navrhla nórska firma Snøhetta. Pôvodne mal stáť 200 miliónov libier. Prvý zásah Rybolovleva bol oznámený po tom, ako jeho spoločnosť Mykinai SA mala postaviť na pobreží malý súkromný hotel s dvanástimi izbami a deviatimi samostatnými apartmánmi. Len tak sa sem nikto nedostane, dokonca ani náhodou. Celý ostrpv je pod kontrolou ostreľovačov a kamerovým systémom. Oligarcha kúpil ostrov najprv ako darček pre svoju dcéru. 
 

Viac o téme: OstrovSankcieRezortGréckoOligarchaDmitrij RybolovlevSkorpios
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu