Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Je Poľsko na dobrej ceste? Miera inflácie v krajine by mohla klesnúť na jednociferné číslo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Zdá sa, že spomaľovanie inflácie v Poľsku je trvalý trend a tempo rastu spotrebiteľských cien môže začiatkom jesene dosiahnuť jednociferné hodnoty. Uviedla to v pondelok Gabriela Maslowska, členka menového výboru poľskej centrálnej banky. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

"Inflácia od decembra systematicky klesá, takže sa zdá, že ide o trvalý trend," povedala Maslowska pre miestnu televíznu stanicu TVP Lublin. "Dúfame, že koncom tohto roka a možno aj začiatkom jesene pôjdeme dole na jednocifernú hodnotu inflácie," dodala.

Medziročná miera inflácie v Poľsku sa v apríli znížila na 14,7 % zo 16,1 % v marci, zatiaľ čo analytici očakávali, že klesne o niečo menej, na 14,8 %. V medzimesačnom porovnaní sa tempo rastu spotrebiteľských cien v susednej krajine spomalilo v apríli na 0,7 % z marcových 1,1 %. Podľa prieskumu spoločnosti SW Research väčšina Poliakov sa však obáva, že vláda nie je schopná efektívne bojovať s infláciou. 

Konkrétne až 67,6 % respondentov uviedlo, že vláda nedokáže bojovať so súčasnou vysokou infláciou. S týmto názorom nesúhlasilo len 17,1 % opýtaných a 15,3 % respondentov na to nemalo názor. Na prieskume SW Research sa zúčastnilo 800 dospelých respondentov a uskutočnil sa v dňoch 25. a 26. apríla. 

Viac o téme: PoklesInfláciaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu