Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na polícii sa prihlásil muž, ktorý mal založiť požiar v Českom Švajčiarsku

Slovenskí hasiči zasahujú pri požiari v Českom Švajčiarsku už deviaty deň
Slovenskí hasiči zasahujú pri požiari v Českom Švajčiarsku už deviaty deň (Zdroj: Facebook/ Hasičský a záchranný zbor)

PRAHA — Českej polícii sa prihlásil muž, ktorý tvrdí, že vlani založil lesný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko. Tento najrozsiahlejší požiar v novodobých dejinách Česka horel 20 dní a zasiahol plochu viac ako 1000 hektárov. V piatok to uviedla televízia CNN Prima News, informuje TASR.

"Vzhľadom na to, že prípravné trestné konanie nie je verejné, polícia sa k jeho priebehu nemôže vyjadriť. To platí aj vo veci vyšetrovania všeobecného ohrozenia pri vzniku lesného požiaru v obci Hřensko," povedal krajský hovorca českej polície Kamil Marek. Podľa informácií CNN Prima NEWS sa spomínaný muž v lesoch Českého Švajčiarska pohyboval pomerne často. Na polícii sa údajne najskôr priznal k podpáleniu niekoľkých posedov v priebehu tohtoročných veľkonočných sviatkov.

archívne video 

Hrôzostrašný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko (Zdroj: Facebook/SDH Rumburk)

Požiar vypukol 24. júla minulý rok

Muž sa následne priznal i k tomu, že práve on založil požiar v rokline Malinový důl pri Hřensku. Motív jeho konania ani spôsob, ako požiar založil, zatiaľ nie sú známe. CNN Prima News dodáva, že práve Malinový důl ako ohnisko požiaru identifikovali vojenské satelity aj európske družice. Požiar v Národnom parku České Švajčiarsko vypukol 24. júla. Zasahovalo približne 6000 hasičov a 400 kusov techniky vrátane hasičských lietadiel a vrtuľníkov. Táto katastrofa sa vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Viac o téme: PožiarMužPolícia České Švajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu