Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Polícia v Indii zatkla separatistu: Údajne podporuje vytvorenie štátu sikhov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

NAÍ DILÍ - Indická polícia v nedeľu oznámila, že po viac než mesačnom pátraní zatkla sikhského separatistu Amritpala Singha, ktorý žiada vytvorenie nezávislého štátu Chálsitán pre náboženskú menšinu sikhov. Informuje o tom agentúra AFP a webová stránka stanice BBC.

Singha zadržali v štáte Pandžáb na severe Indie. Bol obvinený na základe zákona o národnej bezpečnosti a bude prevezený do prísne stráženej väznice v štáte Ásam, kde sú zadržiavaní aj niektorí z jeho priaznivcov, píše BBC. Singh podporuje hnutie Chálistán, ktorého cieľom je vytvorenie rovnomenného sikhského štátu. On a jeho podporovatelia vyzbrojení mečmi, nožmi a inými zbraňami vo februári vtrhli na jednu policajnú stanicu, pripomína AFP. Žiadali prepustenie jedného zo Singhových spolupracovníkov, ktorý bol predtým zatknutý.

Úrady sa 18. marca neskôr pokúsili zatknúť aj samotného Singha. Ten však polícii ušiel na motocykli, píše AFP. Polícia počas pátrania v Pandžábe prerušila internetové spojenie, zatkla viac než Singhových 100 podporovateľov a v niektorých oblastiach zakázala zhromaždenia viac než štyroch osôb. Obyvateľov tohto štátu vyzvala, aby zachovávali pokoj a harmóniu a overovali si informácie.        

Vládne zložky povstanie potlačili

Pundžáb je jediným indickým štátom, kde majú väčšinové zastúpenie sikhovia, pripomína AFP. V Indii sú však náboženskou menšinou a tvrdia, že sú obeťami diskriminácie zo strany hinduistov, píše agentúra AP. Viac než 3000 ľudí bolo zabitých extrémistami počas povstania v Pundžábe v 80. rokoch minulého storočia. Vládne zložky povstanie potlačili.

Viac o téme: ZatknutiePolícia IndiaSeparatista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu