Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemecko malo hromadne vyhostiť ruských diplomatov: Rusko podniklo odvetné opatrenia

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP/Sputnik, Kremlin/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že Nemecko sa rozhodlo vyhostiť ďalších ruských diplomatov. Berlín to zatiaľ nepotvrdil. Informovali agentúry Reuters a DPA.

"Nemecké úrady prijali rozhodnutie o ďalšom hromadnom vyhostení zamestnancov ruských diplomatických misií v Nemecku. Dôrazne odsudzujeme tieto kroky Berlína, ktorý naďalej vzdorovito ničí celú škálu rusko-nemeckých vzťahov," povedala hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová. Nespresnila však, koľko ruských diplomatov sa Berlín rozhodol vyhostiť.

Podľa DPA nie je jasné, či vyhostení diplomati už opustili Nemecko. Zacharovová dodala, že Moskva vzhľadom na toto rozhodnutie prijme odvetné opatrenia – vyhostí z Ruska nemeckých diplomatov a obmedzí maximálny počet zamestnancov nemeckých diplomatických misií v Rusku. DPA pripomína, že v sobotu pristálo v Berlíne ruské lietadlo so špeciálnym diplomatickým povolením. Nie sú však známe podrobnosti o pasažieroch či náklade predmetného lietadla.

Rusko vyhostí vyše 20 nemeckých diplomatov, oznámila Zacharovová

Rusko vyhostí viac ako 20 nemeckých diplomatov v rámci odvetného opatrenia za "hromadné vyhostenie" ruských diplomatov z Nemecka. Uviedla to v sobotu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Informovali agentúry AFP a Reuters. Zacharovová dôrazne odsúdila rozhodnutie Nemecka vyhostiť zamestnancov ruských diplomatických misií v Nemecku. Podľa ruských médií označilo Nemecko za nežiadúce osoby viac ako 20 ruských diplomatov. Berlín to zatiaľ nepotvrdil. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Zacharovovej vyjadrenia eviduje.

Dodalo, že nemecká vláda bola v uplynulých týždňoch v kontakte s Moskvou, vzájomné diskusie sa týkali otázok "personálneho obsadenia príslušných diplomatických misií". V Berlíne navyše v sobotu pristálo ruské lietadlo so špeciálnym diplomatickým povolením. Podľa nemeckého rezortu diplomacie to súvisí práve s nedávnymi diskusiami medzi Berlínom a Moskvou. Ďalšie detaily však nemecké ministerstvo neposkytlo. Ruské lietadlá v súčasnosti pristávajú v krajinách EÚ iba mimoriadne sporadicky. Členské štáty Únie sa totiž vlani po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu rozhodli uzavrieť svoj vzdušný priestor a letiská pre ruské lietadlá.

Viac o téme: DiplomatiRuskoNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu