Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Veľké obavy amerického poslanca: Čínsky vplyv je takmer všade, pozrite sa na Latinskú Ameriku!

Henry Cuellar, poslanec amerického parlamentu za štát Texas Zobraziť galériu (2)
Henry Cuellar, poslanec amerického parlamentu za štát Texas (Zdroj: SITA/AP/Mariam Zuhaib, Getty Images)

NEW YORK – Americký poslanec sa v relácii celoštátnej televízie vyjadril, že čínsky vplyv sa rozširuje oveľa rýchlejšie a výraznejšie, ako by si USA predstavovali. Ako príklad uvádza región Latinskej Ameriky, ktorý už podľa neho nie je tým, čo býval, teda aspoň podľa rozloženia politických síl.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Člen Snemovne reprezentantov USA, Henry Cuellar, ktorý od roku 2005 zastupuje v americkom parlamente demokratov a štát Texas (od Rio Grande po predmestie San Antonia), v relácii "Fox & Friends Weekend" vyjadril svoje obavy ohľadom rozpínavosti čínskeho vplyvu na americkom kontinente. Svoje tvrdenie opieral o politické elity krajín Latinskej Ameriky.

Podľa Cuellara rozširuje Čína svoj vply do bezprostrednej blízkosti USA. "Jej vplyv siaha už do susedných krajín, do krajín hraničiacich s USA. Pozrite sa napríklad na Kolumbiu. V minulosti bola  jedným z našich najsilnejších spojencov v Južnej Amerike. Teraz je evidentné, že jej politika smeruje doľava," vyjadril sa. 

Ako pokračoval, v regióne je viac krajín, ktorým treba venovať pozornosť. "Musím esa zaoberať tým, čo sa deje pred našimi dvermi. V opačnom prípade sa jedného dňa zobudíme a Čínu s ďalšími nepriateľmi budeme mať za rohom," poukázal na socialistické zriadenie, ktoré je opačným pólom k politickému systému riadenia v USA.

Bidenova chyba 

Tento stav je podľa Cuellara dôsledkom zlých rozhodnutí a vládnutia súčasného amerického prezidenta Joea Bidena. USA prišli podľa senátora za štát Arkansas Toma Cottona o dlhoročných spojencov ako Brazíliu či Spojené arabské emiráty. "Na svete už neprevláda názor, že Amerika (USA) bude navždy hlavnou superveľmocou. Čoraz viac krajín sa obracia na Čínu," povedal.   

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Cotton tak reagoval na nedávne tvrdenia amerického moderátora Seana Patricka Hannityho, ktorý hovoril o narastajúcom vplyve Číny vo všetkých častiach sveta. Hannity mal okrem toho spomenúť tri krajiny, ktoré podľa neho predstavujú rastúcu "os zla". Sú nimi Ruská federácia, Irán a práve Čína. "Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva sa ako liberál obrátil na Čínu a Biden to väbec nezaregistroval. Je to neuveriteľné. Veď Brazília určuje smer ekonomiky v celej Južnej Amerike," dodal na záver senátor Arkansasu.  

Viac o téme: SocialistiOhrozenieVplyvUSAČínaJužná AmerikaHenry CuellarTom Cotton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu