Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pri útoku na vojakov a dobrovoľné sily v Burkine Faso zahynulo 40 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/State of Press)

OUAGADOUGOU- Dovedna 40 ľudí zabili a ďalších 33 zranili neznámi ozbrojenci počas útoku na severe africkej krajiny Burkina Faso, ktorého terčom sa stala armáda a príslušníci dobrovoľných obranných síl. Informuje o tom v nedeľu agentúra Reuters odvolávajúca sa na vyhlásenie miestnej vlády.

K útoku došlo v sobotu v dedine Aorema pri meste Ouahigouya neďaleko hraníc s Mali, a síce v oblasti ovládanej islamistickými skupinami napojenými na al-Káidu alebo Islamský štát (IS). K útoku sa však dosiaľ neprihlásila žiadna militantná skupina.

V krajine vládne násilie už osem rokov

Zabitých bolo šesť vojakov a 34 príslušníkov dobrovoľných obranných síl. Tamojšia vláda vyzýva civilistov, aby sa k týmto dobrovoľným silám pridali a pokúšali sa tak zastaviť násilie, ktoré Burkinu Faso sužuje už osem rokov. Pri nepokojoch doteraz zahynuli tisícky ľudí a vyše dva milióny boli nútené opustiť svoje domovy. K útoku došlo deväť dní po tom, ako neznámi strelci zabili v dvoch dedinách na severe tejto krajiny 44 ľudí.

Situáciu v tejto africkej krajiny minulý rok ešte zhoršili dva armádne prevraty. Armáda prisľúbila, že nastolí poriadok a kontrolu v krajine, avšak nedokázala zabrániť krviprelievaniu. Vlna nepokojov v tomto regióne sa začala ešte v roku 2012 v Mali, keď ho obsadili islamisti napojení na al-Káidu, pripomína Reuters. Násilie sa odvtedy rozšírilo do susednej Burkiny Faso a Nigeru, pričom ohrozuje aj stabilitu ďalších krajín v regióne.

Viac o téme: SmrťVojaciútoky hackerovBurkina Faso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu