Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Boje v Sudáne si vyžiadali 56 mŕtvych a 600 zranených: Bezpečnostná rada OSN vyzýva na prímerie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Marwan Ali)

CHARTÚM - Pokračujúce boje medzi sudánskou armádou a polovojenskými jednotkami si od soboty vyžiadali už najmenej 56 životov, prevažne z radov civilistov. Zranených bolo takmer 600 ľudí, oznámilo v nedeľu ráno na Twitteri združenie sudánskych lekárov.

Lekári spresnili, že ide o prvotnú bilanciu bojov, ktorá zahŕňa aj obete na životoch z hlavného mesta Chartúm. Dodali, že pri zrážkach, ktoré vypukli v sobotu a pokračovali až do skorých ranných hodín v nedeľu, napočítali aj približne 170 ranených. Napätie medzi oboma stranami v posledných mesiacoch eskalovalo. Jeho príčinou je spor o to, akým spôsobom by mali byť RSF integrované do armády a kto by mal na tento proces dohliadať. Je to kľúčový prvok rozhovorov o finalizácii dohody, ktorá by v Sudáne po vojenskom prevrate v roku 2021 opäť nastolila civilnú vládu.

Boje v Sudáne si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Marwan Ali)

Znepokojenie vyjadrilo aj Rusko

Znepokojenie v súvislosti s najnovším vývojom v Sudáne v sobotu vyjadrili susedné štáty i USA a Rusko. Vypuknutie bojov odsúdil aj osobitný predstaviteľ OSN v Sudáne Volker Perthes, ktorý obe strany vyzval na okamžité zastavenie bojov, aby "bola zaistená bezpečnosť sudánskeho ľudu a krajina uchránená pred ďalším násilím".

Viac o téme: ObeteBojeSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu